Raspunsul specialistului:
Legea nr. 53/2003 Codul muncii, cu modificarile și completarile ulterioare, prevede la art. 81 alin. (1) ca „prin demisie se intelege actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului incetarea contractului individual de munca, dupa implinirea unui termen de preaviz”.
Din aceasta prevedere legala, rezulta ca demisia salariatului imbraca forma unei notificari scrise pe care acesta trebuie sa o depuna la angajator, iar angajatorul are obligatia sa o inregistreze (alin.(2) art.81).
Prin urmare, din aceste prevederi legale rezulta ca demisia trebuie sa ia forma unei notificari scrise care exprima in mod neechivoc vointa salariatului si care este inregistrata de angajator. Aceasta isi produce efectele dupa trecerea termenului de preaviz care este prevazut in contractul individual de munca.
Aceasta notificare scrisa trebuie semnata de angajat pentru ca numai asa se poate proba manifestarea de vointa a salariatului de a inceta raporturile de munca cu angajatorul. Referitor la semnarea unui document, Codul de procedura civila (Legea nr. 134/2010, republicata) prevede la art. 268 urmatoarele: Semnatura unui inscris face deplina credinta, pana la proba contrara, despre existenta consimtamantului partii care l-a semnat cu privire la continutul acestuia.
Codul muncii si Legea Dialogului Social
250 Modele Fise de Post
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Transmiterea sub forma de SMS nu reprezinta o dovada fara echivoc a vointei salariatului, intrucat nu contine semnatura olografa (sau electronica) a salariatului si, teoretic, chiar daca este mesajul este trimis de la numarul de telefon al acestuia, nu dovedeste faptul ca este trimis de salariatul insusi, putand fi transmis de o alta persoana care are acces la telefonul respectiv.
In aceste conditii, apreciem ca ar fi recomandabil sa luati legatura cu salariatul in vederea indeplinirii acestei formalitati de redactare si semnare a actului de demisie.
In cazul in care salariatul nu doreste sa indeplineasca prevederile Codului muncii cu privire la demisie, puteti declansa procedura de cercetare disciplinara pentru absente nemotivate de la serviciu.
Raspuns oferit de Adina Popescu, consilier juridic, pentru PortalCodulMuncii.ro