Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Salariatul aduce mai multe concedii medicale, cu coduri de indemnizatie diferite, in aceeasi luna. Mod de calcul

08 /Iun2022
Salariatul aduce mai multe concedii medicale, cu coduri de indemnizatie diferite, in aceeasi luna. Mod de calcul
Tags: concediu medicalcoduri de indemnizatie diferite concediu medical

"Daca un salariat pe parcursul unei luni calendaristice aduce mai multe concedii medicale, coduri de indemnizatie diferite, aceste au continuitate, dar toate sunt emise ca si concedii initiale de catre diferiti medici. Va rog sa ne spuneti cum se calculeaza si cine suporta costul concediului medical."

Raspunsul specialistilor: 

Conform art. 12 din OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate:

Art. 12. – Indemnizatiile pentru incapacitate temporara de munca se suporta dupa cum urmeaza:

A. de catre angajator, din prima zi pana in a 5-a zi de incapacitate temporara de munca, cu exceptia indemnizatiilor aferente certificatelor de concediu medical acordate persoanelor asigurate pentru care a fost instituita masura izolarii, potrivit Legii nr. 136/2020;

B. din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate, incepand cu:

a) ziua urmatoare celor suportate de angajator, conform lit. A, si pana la data incetarii incapacitatii temporare de munca a asiguratului sau a pensionarii acestuia;
b) prima zi de incapacitate temporara de munca, in cazul persoanelor asigurate prevazute la art. 1 alin. (1) lit. B si C si alin. (2);


c) prima zi de incapacitate temporara de munca, in cazul persoanelor asigurate pentru care a fost instituita masura izolarii, potrivit Legii nr. 136/2020.

Conform art. 32 din Normele metodologice de aplicare a OUG 158/2005, pentru plata indemnizatiilor pentru incapacitate temporara de munca, aferente concediilor medicale acordate cu intrerupere intre ele, acestea se iau in considerare separat, durata lor nu se cumuleaza, iar plata se suporta conform art. 12 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 399/2006, cu modificarile si completarile ulterioare.

Astfel, daca pe parcursul unei luni calendaristice salariatul aduce mai multe concedii medicale, coduri de indemnizatie diferite, emise ca si concedii initiale de catre diferiti medici, pentru fiecare certificat medical indemnizatia este suportata de catre angajator din prima zi pana in a 5-a zi de incapacitate temporara de munca, cu exceptia indemnizatiilor aferente certificatelor de concediu medical acordate persoanelor asigurate pentru care a fost instituita masura izolarii, potrivit Legii nr. 136/2020.

 
Un raspuns valabil la 5.06.2022, oferit de expertii de la PortalCodulMuncii >>>

 

de Cristina Savu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Salariatul aduce mai multe concedii medicale, cu coduri de indemnizatie diferite, in aceeasi luna. Mod de calcul":
Rating:

Nota: 3.79 din 5 din 12 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariuNoutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".