Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Salariatul in somaj tehnic poate urma un curs de recalificare interna?

29 /Mai2020
Tags: somaj tehniccurs de calificaresuspendare contract de munca

In ce masura un salariat care se afla in somaj tehnic platit cu 75% din salariul sau de baza poate fi chemat la serviciu pentru a participa la un curs de recalificare interna, platit tot cu 75%, dar fara a se face revenire din somaj tehnic?

Raspunsul specialistului:

Conform art. 52 alin. (1) lit. c) din Codul muncii, contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa angajatorului in cazul intreruperii sau reducerii temporare a activitatii, fara incetarea raportului de munca, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similar.

Asadar, pentru somaj tehnic contractul de munca se suspenda din initiativa angajatorului.

Conform art. 49 din Codul muncii:
(1) Suspendarea contractului individual de munca poate interveni de drept, prin acordul partilor sau prin actul unilateral al uneia dintre parti.


(2) Suspendarea contractului individual de munca are ca efect suspendarea prestarii muncii de catre salariat şi a platii drepturilor de natura salariala de catre angajator.
(3) Pe durata suspendarii pot continua sa existe alte drepturi şi obligatii ale partilor decat cele prevazute la alin. (2), daca acestea sunt prevazute prin legi speciale, prin contractul colectiv de munca aplicabil, prin contracte individuale de munca sau prin regulamente interne.

Conform art. 49 alin. (6) din Codul muncii in cazul suspendarii contractului individual de munca se suspenda toate termenele care au legatura cu incheierea, modificarea, executarea sau incetarea contractului individual de munca, cu exceptia situatiilor in care contractul individual de munca inceteaza de drept.

Desprindemn de aici doua informatii:
1. pe durata suspendarii contractului individual de munca se suspenda toate termenele care au legatura cu executarea contractului individual de munca;
2. pe durata suspendarii pot continua sa existe alte drepturi şi obligatii ale partilor decat cele prevazute la alin. (2), daca acestea sunt prevazute prin legi speciale, prin contractul colectiv de munca aplicabil, prin contracte individuale de munca sau prin regulamente interne.

In concluzie, un salariat care are contractul de munca suspendat pentru somaj tehnic nu poate fi chemat la un curs de formare profesionala fara sa incetarea suspendarii contractului. Totodata, un salariat aflat in somaj tehnic poate fi rechemat din somaj pentru efectuarea unui curs de formare profesionala, cu incetarea suspendarii CIM pe durata cursului.

Raspuns oferit de Alexandra Nedelcu, Expert Legislatia muncii, pentru PortalCodulMuncii.ro
 


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Salariatul in somaj tehnic poate urma un curs de recalificare interna?":
Rating:

Nota: 4.67 din 5 din 3 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".