Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Somaj tehnic si demisia salariatului. Care sunt documentele doveditoare?

27 /Apr2020
Tags: somaj tehnicdemisiesuspendare contract de muncapreaviz

In cadrul unei firme, poate fi trimis in somaj tehnic prin suspendarea contractului un angajat aflat in preaviz deoarece si-a dat demisia? Care sunt documentele doveditoare solicitate de catre stat pentru justificarea trimiterii angajatilor in somaj tehnic?

Raspunsul specialistului:



In cazul demisiei preavizul este dat in avantajul angajatorului si nu al salariatului de aceea, in cazul demisiei, angajatorul are posibilitatea de a renunta total sau partial la perioada de preaviz.

Astfel, regula este ca in cazul demisiei salariatul, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului incetarea contractului individual de munca, dupa implinirea unui termen de preaviz (art. 81 alin. (1) din Codul muncii).

Contractul individual de munca inceteaza la data expirarii termenului de preaviz sau la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul respectiv (art. 81 alin. (7) din Codul muncii).


Totodata, angajatorul sa tina seama ca pe durata preavizului contractul individual de munca continua sa isi produca toate efectele iar in situatia in care in perioada de preaviz contractul individual de munca este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzator.

Ori daca angajatorul trimite in somaj tehnic salariatul care si-a dat demisia, la incetarea somajului tehnic, salariatul va fi din nou in perioada de preaviz deoarece pe durata somajului tehnic contractul de munca se suspenda in temeiul art. 52 alin. (1) lit. c) din Codul muncii.

Documentele necesare obtinerii indemnizatiei pentru somaj tehnic de la bugetul asigurarilor sociale pentru somaj sunt urmatoarele:
1. o cerere semnata si datata de reprezentantul legal insotita de
2. o declaratie pe propria raspundere si de
3. lista persoanelor care urmeaza sa beneficieze de aceasta indemnizatie, asumata de reprezentantul legal al angajatorului, conform modelului aprobata prin Ordinul ministrului muncii si protectiei sociale nr. 741 din 31 martie 2020 publicata in Monitorul Oficial nr. 269 din 31 martie 2020.

Angajatorii isi asuma raspunderea pentru corectitudinea si pentru veridicitatea datelor inscrise in documentele mentionate mai sus.

Plata indemnizatiei se va face catre conturile deschise de angajatori la bancile comerciale.

Raspuns oferit de Gabriela Dita, consilier juridic, pentru PortalCodulMuncii.ro
 


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Somaj tehnic si demisia salariatului. Care sunt documentele doveditoare?":
Rating:

Nota: 4.68 din 5 din 14 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".