Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Telemunca sau munca si de acasa. Greseli de EVITAT!

26 /Oct2021
Telemunca sau munca si de acasa. Greseli de EVITAT!
Tags: greseli telemuncatelemunca cimtelemunca 2021

Va reamintim ca refuzul salariatului de a consimti la prestarea activitatii in regim de telemunca nu poate constitui motiv de modificare unilaterala a contractului individual de munca si nu poate constitui motiv de sanctionare disciplinara a acestuia. Reglementarea mult mai clara a telemuncii contribuie la cresterea flexibilitatii muncii acelor categorii de salariati a caror munca nu presupune neaparat existenta unui birou fix. Mai mult, ofera avantaje atat salariatilor, cat si angajatorilor.

Telemunca si forta de munca

In conditiile unei forte de munca inalt calificate din ce in ce mai pretentioase si mai rare, telemunca si alte forme de flexibilizare a muncii devin forme esentiale de retentie a talentelor si reducere a fluctuatiei fortei de munca. Studiile arata ca flexibilitatea programului de munca este una dintre optiunile cele mai semnificative in atragerea angajatilor din generatia Y si Z.

In sensul Legii nr. 81/2018 astfel cum a fost modificata prin O.U.G.nr. 36/2021, telemunca este forma de organizare a muncii prin care salariatul, in mod regulat si voluntar, isi indeplineste atributiile specifice functiei, ocupatiei sau meseriei pe care o detine in alt loc decat locul de munca organizat de angajator, folosind tehnologia informatiei si comunicatiilor; 

OUG nr. 36/2021 - regim de telemunca

Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 36/2021 a eliminat conditia anterioara ca activitatea sa se desfasoare in regim de telemunca ”cel putin o zi pe luna”. In prezent legea nu mai precizeaza cate zile pe luna munca trebuie sa se desfasoare la distanta, ceea ce poate crea anumite dificultati practice. Esential este ca acest mod de prestare a activitatii sa nu aiba caracter accidental, intamplator, ci salariatul sa presteze in mod constant cel putin o parte din activitate de la distanta. Nu este insa impusa conditia ca intreaga activitate sa fie desfasurata in acest sistem, si nici in macar ca majoritatea zilelor lucratoare munca sa fie prestata la distanta.

Iar telesalariat este orice salariat care isi desfasoara activitatea in mod regulat si voluntar, in alt loc decat locul de munca organizat de angajator, folosind tehnologia informatiei si comunicatiilor.

Telesalariat - program de lucru

In vederea indeplinirii atributiilor ce le revin, telesalariatii organizeaza programul de lucru de comun acord cu angajatorul, in conformitate cu prevederile contractului individual de munca, regulamentului intern si/sau contractului colectiv de munca aplicabil, in conditiile legii (art. 4 alin. (1) din Legea nr. 81/2018).

La solicitarea angajatorului si cu acordul in scris al telesalariatului cu norma intreaga, acesta poate efectua munca suplimentara.

Angajatorul este in drept sa verifice activitatea telesalariatului in principal prin utilizarea tehnologiei informatiei si comunicatiilor, in conditiile stabilite prin contractul individual de munca, regulamentul intern si/sau contractul colectiv de munca aplicabil, in conditiile legii.

 

Totusi, exista multe GRESELI legate de telemunca! Acestea pot afecta serios managerii HR, iar simplul fapt ca ati omis sa precizati in CIM ca salariatul lucreaza in regim de telemunca se sanctioneaza cu amenda de 10.000 de lei!
 
Va puteti proteja foarte rapid si eficient impotriva erorilor. Notati-va chiar acum in agende data de 26 noiembrie, cand este programat webinarul sustinut de prof. univ. dr. Raluca Dimitriu, exact pe aceasta tema de mare actualitate: Efectele digitalizarii relatiilor de munca, inscrie-te ACUM >>>
 

 

de Cristina Savu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Telemunca sau munca si de acasa. Greseli de EVITAT!":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 3 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".