Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Un salariat inregistreaza audio conversatiile din birou. Ce SOLUTII exista pentru a-l sanctiona?

23 /Feb2022
Un salariat inregistreaza audio conversatiile din birou. Ce SOLUTII exista pentru a-l sanctiona?
Tags: inregistrare conversatii la biroucodul penalhartuire morala la locul de munca

Va reamintim ca, la art. 2 alin. (5^1) din OG nr. 137/2000 se prevede ”Constituie hartuire morala la locul de munca si se sanctioneaza disciplinar, contraventional sau penal, dupa caz, orice comportament exercitat cu privire la un angajat de catre un alt angajat care este superiorul sau ierarhic, de catre un subaltern si/sau de catre un angajat comparabil din punct de vedere ierarhic, in legatura cu raporturile de munca, care sa aiba drept scop sau efect o deteriorare a conditiilor de munca prin lezarea drepturilor sau demnitatii angajatului, prin afectarea sanatatii sale fizice sau mentale ori prin compromiterea viitorului profesional al acestuia, comportament manifestat in oricare dintre urmatoarele forme:

a) conduita ostila sau nedorita;


b) comentarii verbale;
c) actiuni sau gesturi”.


"Un coleg isi inregistreaza cu telefonul mobil propriu, colegii de birou, desigur, fara sa-i anunte sau sa li se ceara acordul. Intrebat de ce face asta, initial nu spune nimic, apoi, cand se insista, declara ca vrea sa asculte acasa conversatiile, sa inteleaga daca greseste el cu ceva...Discutiile din birou sunt si date cu caracter personal, dar si profesional/confidential (date despre colegi, angajari, lichidari, notificari etc). Ce optiuni are angajatorul, cum ar trebui sa procedeze, care sunt pasii legali in astfel de situatii? In Regulamentul Intern nu avem definita o astfel de incalcare a dreptului la propria imagine."

Raspuns specialistului: 

Nu am identificat prevederi legislative clare referitoare la comportamentul salariatului care isi inregistreaza colegii cu telefonul fara acordul acestora, deoarece nu prea sunt reglementate relatiile dintre colegi ci doare cele dintre angajator si angajati si, prin urmare putem face doar o interpretare a unor reglementari care ar putea fi incidente.

Astfel, in primul rand, acest comportament al salariatului fata de colegii sai poate fi incadrat in notiunea de hartuire si in acest sens, reglementarea relevanta este Ordonanta Guvernului nr. 137/2000 privind prevenirea si sanctionarea tuturor formelor de discriminare.

La art. 2 alin. (5^1) din OG nr. 137/2000 se prevede ”Constituie hartuire morala la locul de munca si se sanctioneaza disciplinar, contraventional sau penal, dupa caz, orice comportament exercitat cu privire la un angajat de catre un alt angajat care este superiorul sau ierarhic, de catre un subaltern si/sau de catre un angajat comparabil din punct de vedere ierarhic, in legatura cu raporturile de munca, care sa aiba drept scop sau efect o deteriorare a conditiilor de munca prin lezarea drepturilor sau demnitatii angajatului, prin afectarea sanatatii sale fizice sau mentale ori prin compromiterea viitorului profesional al acestuia, comportament manifestat in oricare dintre urmatoarele forme:

a) conduita ostila sau nedorita;
b) comentarii verbale;
c) actiuni sau gesturi”.

”(5^4) Angajatii care savarsesc acte sau fapte de hartuire morala la locul de munca raspund disciplinar, in conditiile legii si ale regulamentului intern al angajatorului. Raspunderea disciplinara nu inlatura raspunderea contraventionala sau penala a angajatului pentru faptele respective”.


In Codul Penal, la Articolul 208 Hartuirea este definita ca fiind:

”(1) Fapta celui care, in mod repetat, urmareste, fara drept sau fara un interes legitim, o persoana ori ii supravegheaza locuinta, locul de munca sau alte locuri frecventate de catre aceasta, cauzandu-i astfel o stare de temere, se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 6 luni sau cu amenda.
……………………………………
(3) Actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate”.

Tot in Codul penal, la Articolul 226 Violarea vietii private reprezinta:

”(1) Atingerea adusa vietii private, fara drept, prin fotografierea, captarea sau inregistrarea de imagini, ascultarea cu mijloace tehnice sau inregistrarea audio a unei persoane aflate intr-o locuinta sau incapere ori dependinta tinand de aceasta sau a unei convorbiri private se pedepseste cu inchisoare de la o luna la 6 luni sau cu amenda”.

Aceste prevederi mentionate mai sus, in opinia noastra nu acopera in integralitate situatia descrisa si, in acest domeniu, pentru a identifica cele mai bune cai de actiune, este necesar sa apelati la consiliere de specialitate in domeniul dreptului penal din partea unui avocat specializat.

In calitate de angajator trebuie sa reglementati prin Regulamentul intern conduita in asemenea situatii, sa interziceti aceste activitati de inregistrare audio/video a convorbirilor din birou (sau sa prevedeti in ce conditii se pot face – spre ex. la sedinte, dupa informarea prealabila a tuturor participantilor, dar si in ce conditii nu se pot face) si sa prevedeti sanctiuni disciplinare corespunzatoare.

De asemenea, trebuie sa informati salariatii cu privire la conduita de la locul de munca, mai ales acum, in conditiile in care se manifesta asemenea comportamente care prezinta risc atat din punctul de vedere al hartuirii la locul de munca, cat si din punct de vedere al protectiei datelor cu caracter personal. Totodata, in aceste cazuri angajatorul poate media conflictul, daca s-a creat o stare de conflict intre salariatul respectiv si colegii lui de birou.


In lipsa unor prevederi in Regulamentul intern care sa poata fi utilizate pentru acest tip de situatii nu aveti posibilitatea, in calitate de angajator, de a angaja raspunderea disciplinara a salariatului.

Un raspuns oferit in data de 23.02.2022, de catre specialistii de la PortalCodulMuncii >>>

 

de Cristina Savu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Un salariat inregistreaza audio conversatiile din birou. Ce SOLUTII exista pentru a-l sanctiona?":
Rating:

Nota: 4.59 din 5 din 17 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".