Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Cine poate ocupa functia de manager de proiect, cod COR 242101?

10 /Feb2020
Tags: manager de proiectcod cor 242101administratie publicaachizitie publica

O institutie poate angaja o persoana pe functia de manager de proiect - cod COR 242101, daca aceasta a absolvit SNSPA - Facultatea de Administratie Publica? A obtinut titlul de licentiat in stiinte administrative (specializarea administratie publica).

Raspunsul specialistului:

Ocupatia aferenta codului COR 242101, respectiv manager proiect, face parte din Grupa majora 2 - Specialisti in diverse domenii de activitate, Subgrupa majora 24 - Specialisti in domeniul administrativ-comercial, Grupa minora 242 - Specialisti in domeniul administrativ, Grupa de baza 2421 - Analisti de management si organizare care cuprinde analistii de management si organizare ce ofera asistenta organizatiilor pentru a obtine o eficienta mai mare si pentru a rezolva problemele organizationale. Acestia studiaza structurile, metodele, sistemele si procedurile organizationale. Pentru aceasta ocupatie sunt cerute studii superioare.

Prin urmare, in opinia noastra, in categoria specialistilor vizati de grupa majora 2, poate fi angajat in ocupatia de manager de proiect o persoana calificata astfel, fie prin studii superioare academice sau postacademice, fie prin alte forme de pregatire, derulate de entitati competente sa elibereze certificate de absolvire recunoscute care sa ateste calificarea de manager proiect.

Fata de aceste aspecte, intelegem ca in situatia in care persoana in cauza indeplineste aceste conditii, respectiv poate dovedi pregatirea in management de proiect ca urmare a absolvirii studiilor in cadrul SNSPA, aceasta ar putea fi angajata in respectiva functie.

Semnalam insa ca, in anumite domenii - cum ar fi derularea unor proiecte cu finantare europeana nerambursabila sau in cadrul contractelor de achizitie publica - pentru angajarea in functia de manager de proiect este ceruta cel putin detinerea unui certificat de competente eliberat de un furnizor de formare profesionala, in conditiile legii.

Fata de aceste aspecte, apreciem ca de principiu o persoana poate ocupa functia aferenta codului COR 242101 daca detine calificarea necesara, respectiv fie prin studii superioare academice sau postacademice, fie prin alte forme de pregatire, derulate de entitati competente sa elibereze certificate de absolvire recunoscute care sa ateste calificarea de manager proiect.

Insa, in situatia in care pentru domeniul de activitate nu exista cerinte legale exprese care sa solicite indeplinirea conditiilor sus-mentionate, iar angajatorul isi asuma ca persoana in cauza detine competentele necesare pentru indeplinirea atributiilor stabilite prin fisa postului, apreciem ca aceasta ar putea ocupa functia respectiva, exceptie facand ipotezele cand prin reglemetari speciale sunt solicitate conditii suplimentare ce trebuie dovedite cu documente.

 

Raspuns oferit de Alexandra Nedelcu, expert Legislatia muncii, pentru PortalCodulMuncii.ro

 

 

de Cristina Savu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Cine poate ocupa functia de manager de proiect, cod COR 242101?":
Rating:

Nota: 4.35 din 5 din 27 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".