Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Scutire de la plata impozitului pe salarii pentru programatori si tichete de masa. Cum procedeaza angajatorii?

22 /Mar2021
Scutire de la plata impozitului pe salarii pentru programatori si tichete de masa. Cum procedeaza angajatorii?
Tags: programatoritichete de masafacilitati fiscale programatori

“O societate comerciala (cu magazine fizic, dar si online) va angaja un programator cu cod COR 251202. Pentru acest nou angajat se va putea aplica scutirea de la impozitul pe salarii? Exista si alte facilitate sau obligatii? In D112 se va evidentia ceva distinct in acest sens? De asemenea, cum se procedeaza daca acest salariat va primi si tichete de masa? Se vor supune impozitarii?"

Raspunsul specialistului:

Potrivit art. 60 pct. 2 din Codul fiscal coroborat cu art. 1 alin. (1) din OMCSI/MMJS/MEN/MFP nr. 1.168/492/3.024/3/337/2017, angajatii operatorilor economici care isi desfasoara activitatea pe teritoriul Romaniei in conformitate cu legislatia in vigoare, al caror obiect de activitate include crearea de programe pentru calculator (cod CAEN 5821, 5829, 6201, 6202, 6209), beneficiaza de scutirea de impozit pe veniturile din salarii si asimilate salariilor, daca sunt indeplinite cumulativ urmatoarele condiții:

a) posturile pe care sunt angajati corespund listei cuprinzand ocupatiile mentionate in anexa la ordin;

b) postul face parte dintr-un compartiment specializat de informatica, evidentiat in organigrama angajatorului, cum ar fi: directie, departament, oficiu, serviciu, birou, compartiment sau altele similare;

c) detin o diploma acordata dupa finalizarea unei forme de invatamant superior de lunga durata sau de scurta durata sau detin o diploma acordata dupa finalizarea ciclului I de studii universitare de licenta, eliberata de o institutie de invatamant superior acreditata sau detin o diploma de bacalaureat si urmeaza cursurile unei institutii de invatamant superior acreditate si presteaza efectiv una dintre activitatile prevazute in anexa la ordin;



d) angajatorul a realizat in anul fiscal precedent si a inregistrat distinct in balantele analitice venituri din activitatea de creare de programe pentru calculator destinata comercializarii;

Atentionam asupra prevederilor art. 1 alin. (2) si (3) din Ordinul comun mentionat mai sus care cuprind 2 exceptii de la indeplinirea conditiei prevazute la art. 1 alin. (1) lit. d) privind realizarea in anul fiscal precedent si inregistrarea distinct in balantele analitice de venituri din activitatea de creare de programe pentru calculator destinata comercializarii. Acestea sunt:

- societatile care se infiinteaza in cursul anului fiscal sunt exceptate de la indeplinirea conditiei prevazute la alin. (1) lit. d), pentru anul infiintarii si pentru anul fiscal urmator; de exemplu, daca societatea s-a infiintat in anul 2020, salariatii beneficiaza de scutirea de la plata impozitului pe salarii in anul infiintarii 2020 si in anul urmator 2021, societatea nefiind obligata sa indeplineasca conditia prevazute la alin. (1) lit. d) din Ordinul comun;

- societatile care au facut in cursul anului obiectul unei reorganizari potrivit legii sunt exceptate de la indeplinirea conditiei prevazute la alin. (1) lit. d) pentru anul in care s-a produs operatiunea de reorganizare.

Societatea nu este insa exceptata de la indeplinirea conditiei privind obiectul de activitate care trebuie sa includa crearea de programe pentru calculator (cod CAEN 5821, 5829, 6201, 6202, 6209).

e) veniturile anuale prevazute la lit. d) au o valoare de cel putin echivalentul in lei a 10.000 euro (calculat la cursul de schimb valutar mediu lunar comunicat de Banca Nationala a Romaniei, aferent fiecarei luni in care s-a inregistrat venitul) pentru fiecare angajat care beneficiaza de scutirea de impozit pe venit.

Activitatea de creare de programe pentru calculator, in sensul prevederilor Codului fiscal reprezinta prestarea efectiva a uneia dintre activitatile de creare de programe pentru calculator corespunzatoare ocupatiilor specifice mentionate in anexa la ordin (Administrator baze de date, Analist, Inginer de sistem in informatica, Inginer de sistem software, Manager de proiect informatic, Programator, Proiectant de sisteme informatice, Programator de sistem informatic).

Din informatiile furnizate in cuprinsul intrebarii, societatea nu are drept obiect de activitate crearea de programe pentru calculator cu unul din codurile CAEN 5821, 5829, 6201, 6202, 6209, prin urmare, nu va putea aplica scutirea de la plata impozitului pe salarii pentru salariatul angajat pe postul de programator.
Pe cale de consecinta si tichetele de masa acordate potrivit prevederilor legale vor fi supuse impozitului pe salarii potrivit art. 76 alin. (3) lit. h) din Codul fiscal.

In Declaratia 112, in aceasta situatie, salariatul va fi declarat in mod obisnuit, acesta nebeneficiind de prevederile art. 60 pct. 2 din Codul fiscal.

Pentru a putea aplica facilitatea introdusa de art. 60 pct. 2 din Codul fiscal, conditiile enumerate in cuprinsul OMCSI/MMJS/MEN/MFP nr. 1.168/492/3.024/3/337/2017 vor trebui indeplinite in mod cumulativ. Astfel, in ipoteza in care sunt indeplinite conditiile prevazute de art. 60 pct. 2 din Codul fiscal si OMCSI/MMJS/MEN/MFP nr. 1.168/492/3.024/3/337/2017, detaliate mai sus, salariatul incadrat in categoria celor care desfasoara activitate de creare de programe pentru calculator urmeaza a fi scutit de impozit pe salarii pentru veniturile impozabile din salarii si asimilate salariilor prevazute la art. 76 alin. (1) - (3) din Codul fiscal, inclusiv pentru tichetele de masa considerate avantaje impozabile potrivit art. 76 alin. (3) lit. h) din Codul fiscal.

Raspuns oferit de Dani Cucu, Consultant fiscal, director al societatii de consultanta. Global Tax Management S.R.L., pentru PortalCodulMuncii.ro >>

 


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Scutire de la plata impozitului pe salarii pentru programatori si tichete de masa. Cum procedeaza angajatorii?":
Rating:

Nota: 4.38 din 5 din 4 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".