Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Formarea profesionala si actul aditional care il obliga pe salariat sa NU demisioneze

21 /Sep2022
Formarea profesionala si actul aditional care il obliga pe salariat sa NU demisioneze
Tags: formare profesionalaclauza formare profesionala

"Contabilul sef urmeaza sa faca un curs de IFRS in luna octombrie decontat in intregime de firma. Societatea doreste sa se asigure ca pe o perioada de 3 ani contabilul sef nu va pleca din societate. Ce act ar trebui sa fac si daca aveti si un model?"

Raspunsul specialistului: 

Conform art. 196 din Codul muncii:

(1) Participarea la formarea profesionala poate avea loc la initiativa angajatorului sau la initiativa salariatului.

(2) Modalitatea concreta de formare profesionala, drepturile si obligatiile partilor, durata formarii profesionale, precum si orice alte aspecte legate de formarea profesionala, inclusiv obligatiile contractuale ale salariatului in raport cu angajatorul care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesionala, se stabilesc prin acordul partilor si fac obiectul unor acte aditionale la contractele individuale de munca.

Astfel, angajatorul va incheia cu salariatul un act aditional in care vor fi stabilite toate conditiile privind formarea profesionala inclusiv perioada de timp in care salariatul se obliga sa nu demisioneze sub sanctiunea de a restitui angajatorului sumele de bani suportate pentru efectuarea cursului proportional cu perioada de timp nelucrata.

In actul aditional va fi mentionata si suma pe care angajatorul se obliga sa o plateasca, iar plata acesteia se va efectua pe baza documentelor justificative ale platii cursului.

In ceea ce priveste taxele datorate, conform art. 76 alin. (4) lit. p) din Codul fiscal, nu sunt impozabile, in sensul impozitului pe venit, cheltuielile efectuate de angajatori/platitori pentru pregatirea profesionala si perfectionarea angajatilor, administratorilor stabiliti potrivit actului constitutiv, contractului de administrare/mandat si directorilor care isi desfasoara activitatea in baza contractului de mandat potrivit legii, astfel cum este prevazut in raporturile juridice respective, pregatire legata de activitatea desfasurata de persoanele respective pentru angajator/platitor.

Aceeasi prevedere se regaseste in Codul fiscal la art. 142 lit. n) si in ceea ce priveste contributiile sociale.

Astfel, pentru ca sumele platite de angajator pentru formarea profesionala a salariatului sa nu fi impozabile si taxabile cu contributii sociale, formarea profesionala trebuie sa fie legata de activitatea desfasurata de salariat pentru angajator asa cum este mentionata in fisa postului.

Daca formarea profesionala nu are legatura cu activitatea desfasurata de salariat pentru angajator asa cum este mentionata in fisa postului, sumele platite de angajator pentru formarea profesionala respectiva vor intra in baza de calcul al impozitului pe venit si al contributiilor sociale aferente veniturilor din salarii.

Conform art. 25 alin. (2) din Codul fiscal, cheltuielile cu salariile si cele asimilate salariilor astfel cum sunt definite potrivit titlului IV sunt cheltuieli deductibile pentru determinarea rezultatului fiscal, cu exceptia celor reglementate la alin. (3) si (4).

Cheltuiala cu pregatirea profesionala este prevazuta la titlul IV si nu este incadrata la exceptiile de la art. 25 alin. (3) si (4) astfel incat aceasta este o cheltuiala deductibila integral pentru angajator.

Astfel, este necesar sa se incheie act aditional la contractul individual de munca in conditiile art. 168 alin. (2) din Codul muncii.

Gasiti un model de act aditional AICI >>>
 

de Cristina Savu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Formarea profesionala si actul aditional care il obliga pe salariat sa NU demisioneze":
Rating:

Nota: 4.9 din 5 din 5 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".