Evenimentul dedicat Zilei Internationale a Femeii a fost deschis publicului larg si si-a propus sa sublinieze importanta femeilor in societate, cu atat mai mult astazi, cand Europa si intreaga lume sunt martorele unui razboi care produce o criza umanitara profunda.
Europa va continua sa isi apere libertatea si drepturile fundamentale, iar un astfel de drept fundamental este si egalitatea de gen. De aceea, Comisia Europeana continua sa prioritizeze si sa incurajeze promovarea si implementarea politicilor privind egalitatea de sanse.
„Daca tema initiala viza impactul pandemiei asupra modului in care lucram si traim si impactul asupra femeilor, putem si trebuie sa extindem aceasta discutie, astazi, si asupra impactului razboiului asupra femeilor. Aproape jumatate din refugiatii ramasi in Romania sunt minori, de exemplu, revenind iata, din nou, femeilor rolul de a oferi grija si protectie atat copiilor lor, cat si parintilor, bunicilor, rudelor in varsta care ii insotesc. De asemenea, femeile si copiii deja vulnerabili se afla intr-o situatie de risc suplimentara, putand deveni victime ale traficului de persoane, un fenomen care poate lua amploare in acest context geopolitic. Dupa vizita noastra la frontiera Siret de luni, una dintre colegele mele ne-a impartasit ca poarta in minte si suflet zgomotul rotilor carucioarelor de copii, impinse de mame in cautarea unei sperante. Egalitatea de sanse si promovarea masurilor in aceasta directie este o prioritate pentru institutia pe care o conduc si una dintre prioritatile comunicarii noastre publice in 2022”, a declarat Ramona Chiriac, sefa Reprezentantei Comisiei Europene in Romania
Pandemia a exacerbat inegalitatile existente intre femei si barbati in aproape toate domeniile vietii, in Europa si nu numai, de la cresterea fenomenului violentei domestice pana la impactul pandemiei asupra locurilor de munca: 76% dintre lucratorii din domeniul sanatatii si din domeniul asistentei sociale sunt femei si, in acelasi timp, doua tremi din totalul persoanelor aflate in somaj sunt femei.
Codul muncii si Legea Dialogului Social
Diurna legala in Romania si in strainatate
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Dezbaterea a avut loc intre orele 11:00 - 12:40 (ora Romaniei), prin intermediul platformei Zoom si a fost difuzata in direct pe pagina de Facebook a Spatiului Public European acolo unde ramane disponibila pentru a putea fi urmarita oricand.