Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Elemente obligatorii in decizia de concediere colectiva

21 /Oct2020
Elemente obligatorii in decizia de concediere colectiva
Tags: decizia de concediere colectivaconcedierea perfect legaladurata preavizelemente decizie concediere

Concedierea perfect legala trebuie sa urmeze indeaproape prevederile in vigoare din legislatia aferenta. Orice eroare va supune unor riscuri considerabile in calitate de angajator, iar amenzile pentru nerespectarea reglementarilor sunt semnificative!

Din punctul de vedere al continutului, decizia de concediere colectiva trebuie sa cuprinda in mod obligatoriu:
 
- identitateapartilor: datele de identificare ale angajatorului (cu mentionarea denumirii/numelui, sediului/domiciliului, numelui si functiei reprezentantului legal al persoanei juridice), precum si ale salariatului (numele si prenumele acestuia, functia, locul de munca);
- motivarea deciziei:
- motivarea in fapt: motivele care determina concedierea trebuie prezentate in detaliu in cuprinsul deciziei de concediere.
 
Motivele de fapt ale concedierii colective sunt mentionate in cuprinsul art. 65 din Codul muncii, cu modificarile ulterioare, constand in desfiintarea efectiva, dintr-o cauza reala si serioasa a mai multor locuride munca, din unul sau mai multe motive fara legatura cu persoana salariatilor afectati de concediere.
 
In cuprinsul deciziei de concediere colectiva trebuie motivata masura concedierii si prezentate conside- rentele acesteia, care dovedesc ca desfiintarea locurilor de munca este efectiva, posturile respective fiind desfiintate din structura angajatorului (din organigrama si statul de functii), ca masura este determinata de o  cauza reala, care are un caracter obiectiv, adica e independent de buna sau reaua-credinta a angajatorului, precum si de o cauza serioasa, adica este impusa de necesitatile evidente, care fac imposibila continuarea activitatii la un loc de munca fara pagube pentru angajator, excluzandu-se din categoria pagubelor plata salariului acestuia.
 
- Motivarea in drept: temeiul juridical concedierii collective il constituie art. 68 alin.(1), coroborat cu art. 65 din Codul muncii;
 
- Durata preavizului: este obligatorie mentionarea duratei preavizului, data de la care acesta a fost acordat si data la care se implineste termenul de preaviz stability cu respectarea dispozitiilor legale in vigoare si a contractului colectiv de munca aplicabil in speta.
 
Este important ca durata preavizului sa respecte dispozitiile contractului colectiv de munca aplicabil in speta, deoarece, de regula, prin contractele colective se stabilesc drepturi superioare celor recunoscute de dispozitiile legale in vigoare.

Cititi continuarea aici!
 
Autor:

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Elemente obligatorii in decizia de concediere colectiva":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariuNoutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".