Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Cercetarea disciplinara. Solicitarea unor documente de catre salariat

15 /Mar2024
Cercetarea disciplinara. Solicitarea unor documente de catre salariat
Tags: cercetarea disciplinarafise de pontajconcedierea perfect legala

"Un angajat cu care suntem in desfasurarea unei cercetari disciplinare a solicitat printr-o cerere sa ii punem la dispozitie foile de pontaj, de la angajare (09.2022) pana in prezent. Din punct de vedere legal suntem obligati sa i le punem la dispozitie pe intreaga perioada?"

Raspunsul specialistilor: 

In Legea nr. 53/2003 Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, raspunderea disciplinara este reglementata la art. 247-252.

Cele mai sensibile 92 de probleme care apar in cazul unei concedieri!

Atentie, o simpla eroare de procedura anuleaza masura concedierii! Protejati-va folosind informatiile din lucrarea Concedierea perfect legala, DETALII AICI >>>

La art. 251 alin. (4) se prevede ca in cursul cercetarii disciplinare prealabile salariatul are dreptul sa formuleze si sa sustina toate apararile in favoarea sa si sa ofere comisiei sau persoanei imputernicite sa realizeze cercetarea toate probele si motivatiile pe care le considera necesare, insa legea nu prevede detalii suplimentare cu privire la modul in care salariatul poate obtine diferite probe.

In acest context, putem exprima doar o opinie, si anume aceea ca salariatul ar putea solicita de la angajator anumite documente care il pot ajuta sa isi formuleze apararile, dar aceste documente ar trebui sa se circumscrie acestui scop si, in consecinta, in mod normal, salariatul ar trebui sa precizeze in cererea formulata care este scopul solicitarii tuturor foilor de pontaj de la angajate pana in prezent.

Prin urmare, daca foile de pontaj mentionate au legatura directa cu fapta salariatului care face obiectul cercetarii disciplinare si ele constituie un element pe baza caruia salariatul isi poate fundamenta apararea, apreciem ca acestea ar trebui puse la dispozitia respecivului salariat.

Asa cum am precizat mai sus, aceste aspecte insa nu sunt reglementate prin Codul muncii, si astfel nu am putut identifica o obligatie legala clara din partea angajatorului de a pune la dispozitia salariatului fisele de pontaj din septembrie 2022 pana in prezent.

Un raspuns oferit in martie 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane. 

de Cristina Savu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Cercetarea disciplinara. Solicitarea unor documente de catre salariat":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 3 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariuNoutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".