Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Munca in zi de repaus saptamanal este munca suplimentara?

23 /Iun2022
Munca in zi de repaus saptamanal este munca suplimentara?
Tags: munca in zi de repausmunca suplimentararepaus saptamanal

"In cazul in care in prima saptamana a unei luni cu 160 de ore lucratoare, un angajat efectueaza 48 de ore, iar in a doua saptamana 32 de ore si in urmatoarele doua saptamani cate 40 de ore pe saptamana, la calculul salariului se va considera ca angajatul a efectuat 8 ore suplimentare si trebuie sa isi primeasca drepturile salariale pentru munca suplimentara sau o zi libera platita?"

Raspunsul specialistului: 

1. Daca cele 8 ore din prima saptamana au fost prestata in zilele de sambata sau duminica nu este munca suplimentara ci munca prestata in zi de repaus saptamanal.

Munca suplimentara este munca prestata de luni pana vineri peste programul normal de lucru.

In cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern. Asadar, daca acordarea repausului saptamanal in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, angajatorul poate reglementa acordarea repausului saptamanal in regulamentul intern al unitatii (art. 137 alin. (1) si (2) din Codul muncii).

Timpul de munca si Programul de lucru: 81 de probleme sensibile create de recentele modificari ale Codului Muncii!

Comandati stick-ul Totul despre pontaj si programul de lucru si beneficiati de pretul special, detalii aici >>> 

Regula este ca repausul saptamanal se acorda saptamanal iar daca angajatorul nu acorda repausul in zilele de sambata si duminica salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca (art. 137 alin. (3) din Codul muncii).

Prin urmare, pentru salariatii al caror repaus saptamanal nu este respectat in zilele de sambata si duminica se va putea stabili in regulamentul intern procedura de acordare a repausului saptamanal si in contractul individual de munca sporul de care beneficiaza salariatii.

2. Daca cele 8 ore din prima saptamana au fost prestata de luni pana vineri peste programul normal de lucru avem munca suplimentara. Dar daca s-a acordat liberul pentru munca suplimentara in urmatoarea saptamana si salariatul a avut o zi libera si de aceea a realizat numai 32 de ore, nu se platesc ore suplimentare ci se platesc cele 160 de ore de activitate prestata.

Un raspuns valabil la data de 15.06.2022, oferit de expertii de la PortalCodulMuncii >>>

 

de Cristina Savu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Munca in zi de repaus saptamanal este munca suplimentara?":
Rating:

Nota: 3.55 din 5 din 10 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariuNoutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".