Raspunsul specialistului:
Nu am identificat prevederi legale exprese care sa stabileasca sau sa limiteze durata timpului de pregatire profesionala/zi pentru salariati si nici prevederi referitoare la „cumulul” de programe de formare.
Legea nr. 53/2003 Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, prevede ca salariatul are dreptul la acces la formare profesionala (art. 39), iar angajatorul are obligatia de a asigura participarea la programe de formare profesionala pentru toti salariatii cel putin o data la 2 ani, daca are cel putin 21 de salariati, respectiv cel putin o data la 3 ani, daca are sub 21 de salariati (art. 194).
Prin urmare ne aflam in situatia existentei obligatiei angajatorului de a asigura participarea salariatilor la programe de formare profesionala corelata cu dreptul salariatilor la acces la formare profesionala.
250 Modele Fise de Post
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Stabilirea conditiilor in care se duc la indeplinire obligatia si dreptul mentionate mai sus se face prin acordul partilor (angajator si salariat) concretizat intr-un act aditional la contractul individual de munca.
Astfel, la art. 196 alin. (2) din Codul muncii se prevede: Modalitatea concreta de formare profesionala, drepturile si obligatiile partilor, durata formarii profesionale, precum si orice alte aspecte legate de formarea profesionala, inclusiv obligatiile contractuale ale salariatului in raport cu angajatorul care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesionala, se stabilesc prin acordul partilor si fac obiectul unor acte aditionale la contractele individuale de munca.
In general, formarea profesionala este privita din perspectiva unui drept al salariatului si, in acest context, acordul acestuia cu privire la formarea profesionala si, in cazul prezentat, acordul acestuia cu privire la „cumulul” de cursuri de formare profesionala in acelasi interval de timp, este foarte important deoarece certifica faptul ca salariatul este de acord cu aceasta modalitate de exercitare a dreptului sau de acces la formare, respectiv cu un numar mai mare de 8 ore/zi de pregatire.
In situatia in care salariatul nu este de acord cu parcurgerea unui program de pregatire/cumul de programe de pregatire cu durata zilnica mai mare de 8 ore, angajatorul nu il poate obliga sa participe, tocmai in considerarea faptului ca modalitatea concreta de formare profesionala, durata si alte aspecte se stabilesc de comun acord prin act aditional la contractul de munca.
In aceste conditii, atata timp cat salariatul si angajatorul agreeaza de comun acord, printr-un act aditional la contractul de munca, modalitatea, conditiile de participare si celelalte aspecte legate de formarea profesionala, conform art. 196 alin. (2) din Codul muncii, apreciem ca un salariat poate sa urmeze simultan doua programe de formare profesionala care cumulat depasesc 8 ore/zi.
Raspuns oferit de Adina Popescu, consilier juridic, pentru PortalCodulMuncii.ro