Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Procedura de conciliere se include in Regulamentul Intern?

26 /Oct2020
Procedura de conciliere se include in Regulamentul Intern?
Tags: regulamentul internprocedura de conciliereconsultant externprocedura solutionare cale amiabila

La art. 242 din Legea nr. 53/2003 Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare se prevede la lit. d) ca Regulamentul intern trebuie sa cuprinda si dispozitii referitoare la procedura de solutionare pe cale amiabila a conflictelor individuale de munca, a cererilor sau a reclamatiilor individuale ale salariatilor.

Anterior modificarii Codului muncii (prin Legea nr. 213/2020), la lit. d) a art. 242 se facea trimitere doar la procedura de solutionare a cererilor sau a reclamatiilor individuale ale salariatilor.

Cititi si Concilierea prin Legea 213/2020 vs. medierea prin Legea 192/2006. Ce experti pot efectua concilierea?

Avand in vedere aceasta reglementare, apreciem ca procedura de solutionare pe cale amiabila a conflictelor individuale de munca, poate face parte din acelasi capitol (ca subcapitol distinct) care se refera si la solutionarea cererilor sau reclamatiilor individuale ale salariatilor. Dar poate fi prevazuta si intr-un capitol separat in Regulamentul intern.

Apreciem ca se poate face si o procedura separata in situatia in care se prevede in Regulamentul intern ca solutionarea pe cale amiabila a conflictelor individuale de munca se reglementeaza printr-o procedura interna.

Referitor la continutul unei proceduri de solutionare pe cale amiabila a conflictelor individuale de munca, apreciem ca ar trebui sa contina prevederi referitoare la modul in care agreeaza angajatorul si angajatul initierea unei asemenea proceduri (avand in vedere ca aceasta implica costuri pentru ambele parti, deoarece acestia trebuie sa agreeze modul in care vor acoperi onorariul consultantului extern care realizeaza concilierea).Apoi trebuie sa contina cateva prevederi referitoare la modul de organizare a concilierii si modul in care sunt duse la indeplinire cele agreeate la finalizarea concilierii.

Din prevederile art. 231^1 din Codul muncii intelegem ca in fapt, procesul de conciliere propriu-zis este derulat de catre consultantul extern specializat in legislatia muncii care are un rol activ si asigura conditii de neutralitate, impartialitate si confidentialitate a intregului demers.

Raspuns oferit de Adina Popescu, consilier juridic, pentru PortalCodulMuncii.ro
 

de Ionut Petre


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Procedura de conciliere se include in Regulamentul Intern?":
Rating:

Nota: 2.5 din 5 din 2 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariuNoutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".