Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Programul de lucru si condica de prezenta. Cum rezolvam diferentele?

16 /Dec2019
Programul de lucru si condica de prezenta. Cum rezolvam diferentele?
Tags: programul de lucrucondica de prezentacerere angajat

In cadrul unei firme, programul de lucru este 08.00-17.00 pentru toti salariatii. Exista insa un salariat cu cerere de modificare program de la 08.00 la 16.30 (pauza de masa 30 min in loc de 1h) in timpul perioadelor scolare ale copilului angajatului. In condica se trece 08.00-16.30, dar la pontaj firma ii lasa 08.00-17.00 pentru ca acest program nu il are si in timpul vacantelor scolare. Angajatul lucreaza 8h in ambele cazuri, diferenta o face doar pauza de masa. Vom vedea daca este corect sa se procedeze astfel daca trebuie trecut si in pontaj 08.00-16.30.

Raspunsul specialistului:

Conform art. 119 din Codul muncii, angajatorul are obligatia de a tine la locul de munca definit potrivit art. 16 indice 1 evidenta orelor de munca prestate zilnic de fiecare salariat, cu evidentierea orelor de incepere si de sfarsit ale programului de lucru, si de a supune controlului inspectorilor de munca aceasta evidenta, ori de cate ori se solicita acest lucru.

Porivit art. 111 din Codul muncii, timpul de munca reprezinta orice perioada in care salariatul presteaza munca, se afla la dispozitia angajatorului si indeplineste sarcinile si atributiile sale, conform prevederilor contractului individual de munca, contractului colectiv de munca aplicabil si/sau ale legislatiei in vigoare.

In acest sens, pentru reflectarea corecta a orelor de lucru, respectiv a timpului de munca, angajatorul are obligatia de a tine la locul de munca evidenta orelor de munca prestate zilnic de fiecare salariat, cu evidentierea orei de incepere si a celei de sfarsit al programului de lucru, si de a supune controlului inspectorilor de munca aceasta evidenta, ori de cate ori se solicita acest lucru (art. 119 din Codul muncii astfel cum a fost modificat prin OUG 53/2017).
Incalcarea de catre angajator a acestei obligatii constituie contraventie si este sanctionata cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei.

Angajatorul poate folosi orice metoda de pontaj atata timp cat la un control al inspectorilor de munca le poate pune la dispozitie evidenta orelor de munca prestate zilnic de fiecare salariat, cu evidentierea orei de incepere si a celei de sfarsit al programului de lucru.

Chiar daca solicitarea salariatului cu privire la modificarea programului de lucru este o masura temporara apreciem ca angajatorul poate fi sanctionat pentru neconcordanta intre programul de lucru si condica de prezenta.

Raspuns oferit de Gabriela Dita, consilier juridic, pentru PortalCodulMuncii.ro!

 


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Programul de lucru si condica de prezenta. Cum rezolvam diferentele?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 5 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariuNoutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".