Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Angajatorii risca sa fie amendati daca isi contacteaza angajatii in afara programului de munca!

10 /Nov2021
Angajatorii risca sa fie amendati daca isi contacteaza angajatii in afara programului de munca!
Tags: munca de acasaamenzi angajatoriprogram de lucru munca de acasa

Se pare ca Portugalia a fost nevoita sa reglementeze prin lege anumite aspecte ce tin de programul de munca. In contextul in care tot mai multi portughezi lucreaza de acasa, pe fondul crizei create de pandemia Coronavirus, era imperios necesar ca o astfel de lege sa intre in vigoare.

De ce? La fel ca si in Romania, multi angajatori au senzatia ca pot suna sau contacta angajatii si in afara programului, pe motiv ca "oricum sunt acasa si ar trebui sa fie recunoscatori". Suna cunoscuta aceasta sintagma? Cu siguranta ai auzit despre angajatorii care cred ca este in regula sa aiba un astfel de comportament, dar lucrurile nu stau deloc acasa.

Tocmai de aceea, la finalul saptamanii trecute Parlamentul Portugaliei a adoptat masuri de protejare a salariarilor. Ne referim aici la telemunca sau munca la domiciliu, adica acei angajati care nu-si desfasoara munca de la sediul companiei la care lucreaza.

Concret, autoritatile portugheze recurg la reglementarea programului de lucru si pentru cei care lucreaza de acasa.

Ba mai mult decat atat, angajatorii pot fi amendati daca isi contacteaza salariatii dupa terminarea programului de munca. In alta ordine de idei, statul portughez reglementeaza si cheltuielile legate de munca la domiciliu, asa ca angajatorii trebuie sa-i compenseze pe salariati pentru facturile la electricitate sau internet.

Parlamentul Portugaliei a propus si ca angajatorii sa se intalneasca cu salariatii o data la 2 luni, pentru a evita in acest mod tendinta de izolare. 

Conform informatiilor puse la dispozitie de Eurostat, nu mai putin de 12% dintre angajatii din Uniunea Europeana lucreaza de acasa, ca urmare a introducerii masurilor de distantare sociala.

Tot mai multe companii romanesti au trecut, de asemenea, la munca de acasa, in contextul adancirii crizei Covid-19. Majoritatea dintre angajati sunt multumiti sa lucreze de la distanta si chiar se declara a fi mai productivi, atunci cand muncesc de acasa.

 

Digitalizarea companiilor din Romania

Romania incepe sa cunoasca tot mai multe proiecte care au in vedere digitalizarea proceselor greoaie cu care ne-am obisnuit de zeci de ani. Desi face pasi mici in aceasta directie, este bine de stiut ca in ultima vreme procesul de trecere la digital s-a accelerat, iar una din doua companii are in derulare astfel de procese de digitalizare.

Vorbim aici despre studiul "Digitalizarea in companiile din Romania 2021", iar solutiile digitale sunt folosite mai ales pentru eliminarea blocajelor intalnite in activitatea curenta. Acestea vizeaza in special procesele si fluxurile de lucru, managementul documentelor, managementul datelor, resursele umane sau luarea deciziilor...mai multe despre digitalizarea proceselor >>>

 

de Cristina Savu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Angajatorii risca sa fie amendati daca isi contacteaza angajatii in afara programului de munca!":
Rating:

Nota: 4.75 din 5 din 4 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariuNoutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".