Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Peste 40% dintre salariatii romani ar prefera sa-si caute un nou loc de munca, daca ar trebui sa lucreze exclusiv de la birou

14 /Sep2022
Peste 40% dintre salariatii romani ar prefera sa-si caute un nou loc de munca, daca ar trebui sa lucreze exclusiv de la birou
Tags: munca remotelucrul de acasamunca de acasa

Salariatii romani s-au obisnuit sa lucreze de acasa, iar multi dintre acestia nici nu mai concep sa munceasca din nou de la birou. In acest sens, patru din zece angajati (40%) si-ar cauta alt loc de munca daca angajatorul le-ar solicita sa lucreze preponderent de la birou, iar ei nu si-ar dori acest lucru.

De asemenea, 62% dintre salariati vor sa munceasca remote pentru a fi eficienti, conform unui sondaj realizat la finalul lunii august de o platforma online dedicata angajatilor din Romania, informeaza Agerpres.

Aproximativ o treime (33%) dintre specialistii in resurse umane chestionati au raspuns ca in companiile pe care le reprezinta angajatii lucreaza de la birou doua zile pe saptamana.


Angajatii nu doresc sa se intoarca la birou. Care sunt motivele?


In jur de 61% dintre angajati lucreaza preponderent de acasa (3-5 zile pe saptamana), iar restul de la birou. Totodata, 72% isi doresc sa continue sa munceasca remote, in timp ce doar 28% ar vrea sa lucreze preponderent de la birou (3-5 zile pe saptamana).

Cei care prefera sa lucreze de acasa au ales acest mod de a munci pentru ca li se pare mai eficient (62%) sau pentru ca pot sa aiba grija si de familie si casa in timpul programului de lucru (57%). De asemenea, in jur de 13% dintre cei chestionati au afirmat ca le place sa lucreze de acasa, deoarece acest lucru le permite sa aiba inca un job.

Daca ar fi sa se intoarca sa lucreze de la birou, in jur de 65% din totalul celor intervievati ar face acest pas doar daca ar fi o cerinta din partea companiei. In acest context, aproape jumatate (50%) dintre respondenti spun ca ar munci de la birou pentru a socializa, iar 27% din motive legate de eficienta.

De asemenea, in cazul in care compania le-ar cere sa lucreze 3-5 zile pe saptamana de la birou, peste jumatate dintre salariati (54%) nu ar fi de acord.

Mentionam si ca, daca li s-ar cere sa lucreze in majoritatea timpului de la birou si ei nu ar dori acest lucru, aproximativ 40% dintre salariati si-ar cauta un alt loc de munca. Totodata, aproximativ 36% ar vorbi cu alti colegi pentru a convinge managementul si departamentul de HR sa schimbe aceasta decizie, iar 25% s-ar conforma deciziei de a merge la birou pentru ca nu au alternative.


Ce parere au managerii HR despre munca de acasa?


Expertii in resurse umane declara ca, in urma discutiilor avute cu managementul companiei, au hotarat: munca sa se desfasoare de la birou doua zile pe saptamana (32% dintre specialistii in HR), munca sa fie de la birou patru zile pe saptamana (19%), decizia sa fie a angajatilor (12%), munca sa fie trei zile pe saptamana de la birou (9%), angajatii sa vina in fiecare zi la birou (7%), angajatii sa lucreze patru zile remote si una de la birou (3,3%), exclusiv remote - cu anumite exceptii (3,1%) si angajatii sa lucreze trei zile remote (2,9%).

Peste jumatate dintre specialistii in Resurse Umane (54%) mentioneaza ca exista reguli privind telemunca in companiile pe care le reprezinta, in timp ce 44% dintre angajatori au raspuns ca vor stabili astfel de reguli.

Principalele ingrijorari reprezentantilor din departamentele HR privind munca remote sunt: faptul ca angajatii nu mai comunica la fel de bine unii cu altii - ceea ce poate afecta eficienta (33%), tendinta ca angajatii sa nu isi mai doreasca sa lucreze de la birou (29%), eficienta angajatilor (24%), mentinerea motivarii angajatilor (24%), etc.

Conform datelor de la Undelucram.ro arata ca aproximativ o treime (33%) dintre specialistii in resurse umane chestionati au raspuns ca in companiile pe care le reprezinta angajatii lucreaza de la birou doua zile pe saptamana.

de Ionut Petre


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Peste 40% dintre salariatii romani ar prefera sa-si caute un nou loc de munca, daca ar trebui sa lucreze exclusiv de la birou":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".