Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Cumulul de functii la acelasi angajator

07 /Nov2017
Cumulul de functii la acelasi angajatorTags: cumulul de functiicontractul individual de muncacontracte de munca

„Orice salariat are dreptul de a munci la angajatori diferiti sau la acelasi angajator, in baza unor contracte individuale de munca, beneficiind de salariul corespunzator pentru fiecare dintre acestea”.

Salariatul poate executa doua (sau mai multe) contracte individuale de munca, in relatie contractuala cu acelasi angajator. Daca anterior intrarii in vigoare a Legii nr. 40/2011 problema cumulului de functii la acelasi angajator era controversata, uneori inspectoratele teritoriale de munca manifestand rezerve fata de posibilitatea incheierii de doua contracte de munca la acelasi angajator, in prezent chestiunea este clar transata de prevederile art. 35 alin. (1) din Codul muncii:


„Orice salariat are dreptul de a munci la angajatori diferiti sau la acelasi angajator, in baza unor contracte individuale de munca, beneficiind de salariul corespunzator pentru fiecare dintre acestea”.

Trebuie observat ca legea nu cuprinde niciun fel de restrictii, adica:

- se va putea cumula un contract cu norma intreaga nu numai cu un contract cu fractiune de norma, dar chiar si cu un alt contract cu norma intreaga;

- se vor putea cumula nu numai activitati diferite, dar chiar si contracte de munca ce privesc desfasurarea aceleiasi activitati.

Libertatea incheierii a doua sau mai multe contracte de munca la acelasi angajator are diferite consecinte:

- ea pune sub semnul intrebarii corectitudinea modului de transpunere a prevederilor Directivei nr. 2003/88/CE privind unele aspecte ale organizarii timpului de lucru. Potrivit prevederilor directivei, durata maxima legala a saptamanii de lucru este de 48 de ore, inclusiv orele suplimentare (cu unele exceptii). Aceasta durata se raporteaza la persoana, nu la contract de munca. In Codul romanesc al muncii insa, durata maxima de 48 de ore este raportata la un singur contract de munca. Drept urmare, un salariat va putea munci oricat, atata timp cat o face in temeiul a mai multe contracte de munca, ceea ce nu pare a fi in spiritul Directivei;

Exemplu

In sistemele europene de drept in care cumulul de functii este liber, legea prevede expres durata maxima de 12 ore pe zi pentru cei care cumuleaza doua sau mai multe contracte de munca.

- posibilitatea incheierii de doua (sau mai multe) contracte de munca la acelasi angajator lasa deschisa calea eludarii prevederilor referitoare la orele suplimentare. Astfel, partile vor incheia mai multe contracte de munca, nemaiexistand in acest fel nicio restrictie cu privire la numarul de ore lucrat saptamanal;

- organizatiile sindicale apreciaza ca liberalizarea cumulului de functii ar avea efecte negative asupra gradului de ocupare a fortei de munca. Cu alte cuvinte, daca angajatorul nu poate incadra acelasi salariat in doua sau mai multe functii, el ar trebui sa angajeze o alta persoana, micsorand astfel randurile populatiei inactive;

- nu vor fi aplicabile prevederile privind intervalul minim dintre doua ture, deoarece activitatea se desfasoara in temeiul a doua contracte distincte;

- din punct de vedere tehnic, schimbarea va presupune modificarea programelor de inregistrare a contributiei de asigurari sociale, deoarece pana in prezent programul informatic nu permitea introducerea a doua coduri numerice personale pentru acelasi angajator.

De observat un caz special, derogatoriu de la normele generale care permit cumulul de functii fara rezerve. Potrivit art. 4 alin. (2) din Hotararea Guvernului nr. 38/2008 privind organizarea timpului de munca al persoanelor care efectueaza activitati mobile de transport rutier, publicata in Monitorul Oficial nr. 49 din 22 ianuarie 2008, „in cazul lucratorilor mobili care muncesc pentru mai multi angajatori, timpul de lucru este suma orelor lucrate de persoana respectiva pentru toti angajatorii. Angajatorul va cere lucratorului mobil in cauza o evidenta in scris a timpului lucrat pentru alt/alti angajator/angajatori. Lucratorul mobil va furniza in scris aceasta informatie”. Textul are o aplicabilitate limitata la categoria de salariati la care se refera actul. Prevederea citata da intr-o masura mult mai mare expresie spiritului Directivei 2003/88/CE.

 
Autor:

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Cumulul de functii la acelasi angajator":
Rating:

Nota: 3.33 din 5 din 33 voturi


Comentarii 2 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu


Ovidiu S. 2018-12-10 08:38:33

Buna. În societatea cu domeniul de activitate transport intern si international pot detine funcția de sofer profesionist si manager resurse umane? Funcția de sofer o exercit ocazional ,doar cand un șofer nu poate ajunge la camion si pt asta trebuie mutat cativa zeci de km . În cazul în care sunt oprit de un organ de control trebuie sa prezint contractul de muncă, cardul tahograf, etc. Nu as vrea sa renunț la această funcție de sofer daca nu pot îndeplini ambele functii

Petry 2018-07-03 18:03:14

Un asistent personal cu contract de munca la un membru al familie doreste si timpul ii permite sa mai aiba al doilea contract cu norma intreaga. .Vreau sa stiu daca acest lucru se poate legal si daca exista o lege speciala in acest sens..

Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".