Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Detasarea vs. munca prin agent de munca temporara. Care sunt conditiile?

26 /Feb2021
Detasarea vs. munca prin agent de munca temporara. Care sunt conditiile?
Tags: detasareagent de munca temporarasocietate inchiriere personal

In ce masura o societate care inchiriaza personal poate inchiria (pune la dispozitia altei societati) personal propriu pentru o anumita perioada de timp? Societatea unde se doreste sa lucreze personalul are acelasi obiect de activitate, iar angajatii vor desfasura activitate in beneficiul societatii la care vor fi trimisi. Ce variante exista pentru a putea pune la dispozitia altei societati personal propriu si cine remunereaza personalul? Se poate cere pentru acest serviciu si un venit pentru societatea care plaseaza personalul?

Raspunsul specialistului: 

Se poate dispune o detasare a salariatilor dar este exclusa posibilitatea de a percepe o suma de de bani. Detasarea este reglementata la art. 45 – 47 din Codul muncii.

Astfel, conform art. 45 din Codul muncii, detasarea este actul prin care se dispune schimbarea temporara a locului de munca, din dispozitia angajatorului, la un alt angajator, in scopul executarii unor lucrari in interesul acestuia. In mod exceptional, prin detasare se poate modifica si felul muncii, dar numai cu consimtamantul scris al salariatului.

Detasarea nu se efectueaza de angajator in schimbul unei sume de bani.


Contractul individual de munca se suspenda pe durata detasarii la angajatorul care il detaseaza pe salariat, iar drepturile salariale se platesc de angajatorul la care salariatul este detasat.

Detasarea nu trebuie sa mascheze munca prin agent de munca temporara. Detasarea trebuie sa se intemeieze pe documente din care sa rezulte ca a fost dispusa. Totodata, detasarea trebuie sa fie dispusa faptic. Toate aceste sunt necesare pentru a nu risca sanctionarea contraventionala.

 Conform art. 22 alin. (1) lit. b) din HG 1256/2011 privind conditiile de functionare, precum si procedura de autorizare a agentului de munca temporara constituie contraventie ce se sanctioneaza cu amenda de la 10.000 lei la 30.000 lei desfasurarea fara autorizatie a activitatilor specifice agentului de munca temporara. In consecinta apreciem ca situatia expusa se poate realiza de o societate autorizata ca agent de munca temporara.
 

Raspuns oferit de Rodica Mantescu, Specialist in legislatia muncii, pentru PortalCodulMuncii.ro 

 


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Detasarea vs. munca prin agent de munca temporara. Care sunt conditiile?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariuNoutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".