Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Instruirea in domeniul situatiilor de urgenta. Clarificari ordin

09 /Iun2020
Tags: instruire susituatii de urgentaomai 712/786personal desemnat instruire su

Conform ORDINULUI nr. 712 din 23 iunie 2005, una din precizari cu privire la periodicitatea instructajului periodic este urmatoarea: - cel mult o luna (30 de zile), pentru personalul cu functii de executie sau operative, care sprijina serviciile de urgenta (structurile de raspuns) in cazul producerii situatiilor de urgent. Ce inseamna, in concret, personal care sprijina serviciile de urgenta?

Raspunsul specialistului:

Personalul desemnat are atributii privind:

  • intreruperea alimentarii cu energie electrica, gaze si fluide combustibile a consumatorilor si efectuarea altor interventii specifice la instalatii si utilaje;
  • actionarea dispozitivelor de actionare a unor mijloace cu rol de protectie in caz de incendiu: cortine de siguranta, sisteme de evacuare a fumului si a gazelor fierbinti, clapete de pe tubulatura de ventilare si altele asemenea;
  • efectuarea de manevre in tablourile de distributie si intrerupatoarele generale ale instalatiilor electrice de iluminat, de forta si de siguranta, precum si la sursele de alimentare de rezerva care sunt destinate alimentarii receptoarelor electrice cu rol in caz de incendiu;
  • manevrarea vanelor instalatiilor tehnologice sau auxiliare care trebuie manevrate in caz de incendiu: gaze si lichide combustibile, benzi transportoare si altele asemenea;
  • manevrarea altor mijloace utilizate pentru interventie in caz de incendiu: vehicule pentru tractare sau transport, cisterne ori autocisterne pentru apa si altele asemenea.
  • efectuarea de operatiuni privind asigurarea alimentarii cu apa pentru incendiu, precum si cu alte substante stingatoare, dupa caz (statii de pompare a apei, hidranti de incendiu, stingatoare, panouri de incendiu, bazine, rezervoare si castele de apa, rampe ale surselor de apa naturale), s.a.;
  • Personalul nominalizat prin decizie/dispozitie, care va fi instruit la un interval de cel mult o luna (30 de zile), va fi stabilit in functie de domeniul de activitate, precum si de tipurile si nivelul riscurilor existente.

O parte dintre inspectori solicita si includerea echipelor de prima interventie pe locurile de munca in aceasta categorie, dar personalul de pe locul de munca nu are pregatirea si dotarea necesara si nu se poate considera ca pot sprijini fortele de interventie (dimpotriva mai mult incurca).

Nefiind stabilit clar, am identificat in teren situatii in care personalul angajat cu atributii pe locul de munca era instruit la o luna dar si la trei luni.

Oricum si la celelalte categorii de personal stabilite la art. 26, intervalele sunt de 1-3 luni, 3-6 luni, 1-6 luni, deci ramane la tot dispozitia angajatorului sa stabileasca periodicitatea.

Parerea mea este ca in functie de obiectiv poate fi stabilita o periodicitate de trei luni la tot personalul exceptand cateva persoane cu atributii precum cele de mai sus, care vor fi instruite la cel mult o luna (30 de zile).


 
Coform art. 59 din OMAI 712/786, prevederile prezentelor dispozitii generale nu se aplica salariatilor care au calitatea de membru al serviciilor de urgenta. Membrii serviciilor private pentru situatii de urgenta vor avea un alt program de pregatire aprobat, temele de pregatire fiind stabilite in functie de zona de competenta/raionul de interventie.

 


Raspuns oferit de specialistii PortalSSM.ro >>


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Instruirea in domeniul situatiilor de urgenta. Clarificari ordin":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".