Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

In fisa postului se poate preciza si modalitatea de acordare a concediului de odihna?

12 /Ian2023
In fisa postului se poate preciza si modalitatea de acordare a concediului de odihna?
Tags: fisa postuluiconcediu de odihnafisa postului regulament intern

"As dori sa intreb punctul dvs. de vedere cu privire la fisa postului, unde este stipulat: "Concediile de odihna/zilele libere sunt efectuate anual in baza unei programari anticipate, pe baza de cerere, fara a afecta continuitatea serviciului, cu acordul inlocuitorului si al sefului de serviciu". (daca se poate introduce in fisa postului?)"

Raspunsul specialistului: 

In opinia noastra, modalitatea de acordare a concediului de odihna nu face obiectul fisei postului, intrucat nu constituie o atributie a salariatului ci este o obligatie a angajatorului si un drept al salariatului.

Concediul de odihna si demersurile care trebuie facute pentru efectuarea sa sunt reglementate prin acte normative (in principal Codul muncii, dar si acte normative specifice sistemului bugetar) si prin Regulamentul intern al angajatorului, intocmit cu respectarea prevederilor actelor normative.

De principiu, la propunerea conducatorilor de structuri organizationale (care, la randul lor discuta cu salariatii din subordine), angajatorul intocmeste anual programarea efectuarii concediilor de odihna.

Rentrop & Straton va ofera acum cea mai bogata culegere de fise de post actualizate conform noului COR in vigoare: 250 modele de fise de post, EDITABILE, toate continand criterii de evaluare a performantelor, detalii AICI >>>

Bineinteles, in aceasta programare a concediilor de odihna se ia in considerarea necesitatea asigurarii continuitatii activitatii. In ceea ce priveste inlocuitorul, in opinia noastra nu este vorba de acordul propriu-zis al acestuia, ci de luarea la cunostinta a faptului ca intr-o anumita perioada de timp va inlocui un coleg care va fi in concediu de odihna. Toate aceste aspecte trebuie stabilite colegial sub coordonarea sefului ierarhic, astfel incat perioadele de concediu de odihna sa nu se suprapuna si sa se asigure continuitatea activitatii.

De asemenea, dupa efectuarea programarii anuale a concediilor, salariatii, cu acordul sefilor ierarhici, pot solicita pe baza de cerere efectuarea zilelor de concedii in alte perioade decat cele programate initial.

Insa toate aceste aspecte trebuie reglementate prin regulamentul intern sau prin proceduri interne specifice.

Un raspuns valabil in ianuarie 2023, oferit de catre expertii de la PortalCodulMuncii >>>

de Cristina Savu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "In fisa postului se poate preciza si modalitatea de acordare a concediului de odihna?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariuNoutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".