Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Comportamentul asertiv - cheia succesului profesional

08 /Apr2016
Tags: asertivitatedezvoltare personaladezvoltare profesionala

Asertivitatea, unul din conceptele moderne ale psihologiei individuale, poate fi definita, in sens larg, drept comportamentul increzator si predispus spre initiativa.

Asertivitatea reprezinta una din principalele caracteristici ale unei personalitati echilibrate. In timp ce majoritatea oamenilor sunt fie prea agresivi, fie excesiv de pasivi, persoanele asertive sunt capabile sa isi exprime individualitatea si sa obtina ceea ce doresc, fara afectarea negativa a celor din jur. Altfel spus, acestea stiu sa-si apere drepturile, fara a incalca drepturile sau a rani sentimentele celorlalti.

Asertivitatea presupune receptarea si transmitarea informatiilor intr-un mod clar si ferm, dar pozitiv in acelasi timp. Prin urmare, indivizii asertivi nu sunt nici ostili, nici sarcastici pe de o parte, si nici inhibati sau tematori, pe de alta parte.

Cand si de ce nu suntem asertivi

Psihologii afirma ca stilul personal se fundamenteaza de la o varsta foarte frageda. In cazul unor parinti severi si rigizi, copilul va invata un comportament temator, supus si, in ultima instanta, manipulator. Copiii cu o astfel de educatie vor deveni adulti lipsiti de incredere in sine, respectiv angajati lipsiti de intiativa.

De asemenea, oamenii se tem sa fie asertivi deoarece se tem de respingere si au tendinta de a le face pe plac celorlalti, numai pentru a fi acceptati.

Renuntarea la ideea de a cere o marire de salariu binemeritata nu numai ca iti va limita dezvoltarea, dar iti va scadea si mai mult stima de sine, ceea ce duce la un cerc vicios al neincrederii si al esecului.

Mai mult decat atat, atunci cand iti lipseste asertivitatea, atat sefii cat si colegii nu iti vor lua in serios capacitatile profesionale si iti vor minimiza rezultatele.

Daca te simti in permanenta defavorizat sau chiar persecutat la locul de munca, atunci iti lipseste asertivitatea. Comunicarea, atat verbala cat si non-verbala, evidentiaza lipsa stimei de sine si a asertivitatii.

 


Cum devenim mai asertivi la locul de munca

 

Schimba-ti convingerile!

In primul rand, este necesar sa incepem sa ne schimbam convingerile cele mai intime cu privire la propria persoana. In momentul in care vom constientiza pe deplin faptul ca suntem cu adevarat unici si ca avem drepturi egale cu toti ceilalti, vom fi liberi sa ne manifestam personalitatea.

Invata sa spui "nu"

Primul semn al puterii personale este capacitatea de a spune "nu" atunci cand iti sunt incalcate drepturile. Explica motivul refuzului, fii dispus la dialog, dar nu face compromisuri in favoarea celorlalti

Adopta o postura increzatoare

Lucrurile se schimba ca prin minune atunci cand stai drept, iti privesti interlocutorul drept in ochi, mentii un ton calm al vocii si nu iti incordezi trasaturile.

Renunta la atitudinea defensiva

Limbajul non-verbal este extrem de puternic in comunicarea din mediul profesional. Evita zambitul excesiv, nu lasa privirea in jos, vorbeste raspicat si nu da mereu din cap aprobator. Sarcasmul si ironia sunt indicii clare ale lipsei asertivitatii. Comunica simplu si deschis.

Dialogheaza eficient

Asculta-ti atent interlocutorul si arata-i ca ai inteles ceea ce ti-a transmis. Nu ezita sa ceri clarificari daca este cazul sau sa initiezi dialogul atunci cand exista aspecte neclare.

Comunica in mod asertiv

Limbajul asertiv presupune folosirea persoanei intai, in loc de acuzatorul "tu" sau"Dvs.". Nu iti cere scuze decat daca ai gresit. Exprima-ti clar intentiile si cerintele.

Autor:

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Comportamentul asertiv - cheia succesului profesional":
Rating:

Nota: 3.5 din 5 din 3 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Articole similare

Viitorul sistemelor de evaluare a performantei
Mai multe articole despre asertivitate
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".