Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Angajatii romani vor sa lucreze de acasa si sa faca economii

21 /Iul2020
Tags: angajati romaniangajatori romanieconomii pandemiecheltuielilocuri de munca

Contextul dificil creat de pandemia de coronavirus i-a facut pe cei mai multi salariati romani sa isi reorganizeze cheltuielile si sa se concentreze pe strictul necesar. A crescut insa dorinta de a face economii, iar un sondaj recent arata ca peste jumatate dintre angajatii romani doresc sa continue sa economiseasca si dupa pandemie.

"Printre obiceiurile dobandite in ultima perioada pe care angajatii au in plan sa le pastreze se numara si grija mai mare pentru sanatate si timpul petrecut in natura, alaturi de cei apropiati (60%). Alti 48% s-au obisnuit, totodata, sa evite zonele aglomerate si sa faca mai mult sport (39%), sa gateasca mai des acasa (35%), dar si sa continue sa lucreze remote cat mai mult posibil (32%) si sa cumpere preponderent online (25%). De altfel, 65,5% dintre cei chestionati afirma ca vor sa mentina un echilibru mai bun intre viata personala si cea profesionala, motiv pentru care intentioneaza sa puna mai putina presiune pe ei (32%) si sa prioritizeze viata personala in locul carierei (27%)", arata sondajul BestJobs, citat de Agerpres.

Aceeasi sursa indica faptul ca, in ce priveste achizitiile amanate sau reduse se vor prelungi si in perioada urmatoare. 48% dintre respondenti au amanat deciziile de cumparare pentru haine, 45% au renuntat la calatorii si vacante, alti 44% s-au abtinut sa cumpere electronice si electrocasnice, iar 33% spun ca au limitat achizitiile pentru hobby-uri. 

Cu toate acestea, arata aceeasi sursa, o treime dintre respondenti planifica directionarea unor sume catre concedii si ingrijire personala.

Conform aceleiasi surse, din perioada izolarii, 30% dintre cei chestionati spun ca le lipseste timpul petrecut alaturi de cei apropiati, in timp ce 27,6% mentioneaza starea de siguranta pe care au simtit-o, fiind mai putin expusi riscului de infectare.

"Starea de urgenta a topit si niste idei preconcepute. 33% dintre angajatii romani si 40% dintre angajatorii care au raspuns sondajului BestJobs considera ca recrutarea post-Covid 19 se va face aproape in totalitate online. in acelasi timp, 29% dintre angajati si 15% dintre angajatori cred ca in procesul de recrutare va fi necesar, pe langa CV, si un video de prezentare, iar un sfert dintre angajati si 35% dintre angajatori se asteapta sa fie introduse si teste mai amanuntite de aptitudini. in plus, firmele respondente subliniaza ca recrutarea se va face in principal pe baza de recomandari de la angajatii existenti (22,5%)", se arata in sondajul citat de Agerpres.

Totodata, 55% dintre angajatorii romani se pregatesc sa reziste intr-un mediu de afaceri post-Covid 19 mai ostil, dar afirma ca vor mentine un mix intre promovari interne in pozitii de management si recrutare de candidati din extern (50%). 35% au precizat ca vor pastra in mare parte stilul de munca remote din ultimele luni si vor continua sa dezvolte componenta online a businessului (34%).

Cand vine vorba de impactul pandemiei asupra pietei muncii din Romania, si angajatii (82%) si angajatorii (70%) pun pe primul loc cresterea numarului somerilor, urmata de scaderea salariilor si reducerea beneficiilor extrasalariale, arata aceeasi sursa. 65% dintre angajati care au incercat sa isi gaseasca un loc nou de munca sunt de parere ca reangajarea e mai dificila in aceasta perioada.

 


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Angajatii romani vor sa lucreze de acasa si sa faca economii":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".