Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Antreprenor versus salariat: ce este mai avantajos in Romania

28 /Sep2016
Tags: antreprenoriatsalariatiantreprenori romanicariera

Oricine isi doreste sa fie propriul sau sef, iar conceptul de antreprenor nu le este deloc strain romanilor pasionati de cariera.

 

Astfel, tot mai multi oameni isi deschid propriile afaceri, incercand din rasputeri sa prospere si sa reuseasca sa faca fata tuturor cheltuielilor cel putin la fel de bine pe cum o faceau atunci cand erau angajatii unei companii.


Antreprenorii se descurca mai greu decat salariatii


Cu toate ca munca de antreprenoriat presupune multa dedicare, ambitie, timp si bani investiti, se pare ca cei care au decis sa isi ia viata in propriile maini nu au un trai prea bun.

Conform sondajelor realizate de Institutul National de Statistica, antreprenorii romani intampina mai multe greutati decat salariatii, de cele mai multe ori confruntandu-se cu tot felul de dificultati financiare.

Iata ce arata statisticile oficiale: in 2015, 32,2% dintre salariati nu au reusit sa-si plateasca cheltuielile de baza la timp, pe cand in randul patronilor mai bine de 38% s-au confruntat cu probleme atunci cand a venit vorba de astfel de cheltuieli.

Nici la capitolul cheltuieli gospodaresti lucrurile nu au stat mai bine pentru cei care detin propria afacere. 22,7% dintre acestia au declarat ca au avut mari dificultati, fata de salariati care au mentionat acest lucru intr-un procent de doar 12,7%.

Antreprenorii nu au stat mai bine nici atunci cand a venit vorba de hrana sau vacante. 16,3% au declarat ca nu isi permit sa consume carne sau peste decat o data la 3 zile, pe cand doar 10,6% dintre salariati se afla in aceeasi situatie.

Raportat la vacante, mai bine de 57% dintre oamenii de afaceri romani nu au reusit sa-si permita o saptamana de concediu, in randul salariatilor procentul fiind de doar 51,4%.


Nici atunci cand vine vorba de accesul la serviciile medicale antreprenorii nu se descurca la fel de bina ca salariatii.

De asemenea, si viata personala a acestora pare sa fie afectata in contextul in care 24,9% dintre cei care detin afaceri nu sunt casatoriti, spre deosebire de salariati, doar 18,5% aflandu-se in aceasta situatie.


Acest studiu a fost realizat de catre cei de la INS si au fost luate in calcul doar persoanele care au peste 16 ani.

Asadar, cel putin in momentul de fata, in Romania este mai indicat sa fii salariat decat antreprenor.

 

Autor:

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Antreprenor versus salariat: ce este mai avantajos in Romania":
Rating:

Nota: 4 din 5 din 2 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".