Iata cateva sfaturi pe care ni le dau specialistii intr-o recomandare recenta publicata pe LinkedIn.
Acestea sunt cele 3 sfaturi utile:
1. Exprimati-va opinia.
Daca vreti ca opinia voastra sa conteze la locul de munca, trebuie sa o oferiti, sa va exprimati parerile si sa nu va temeti sa veniti cu idei noi si propuneri. De asemenea, trebuie sa stiti sa acceptati si opiniile celorlalti si sa fiti deschisi la noi perspective.
2. Dezvoltati-va propria retea de networking, dar si brandul personal in interiorul firmei
Una dintre cele mai bune modalitati de a fi vazut ca avand influenta in interiorul companiei este de a fi vazut ca avand influenta si in afara ei. Astfel, trebuie sa va cresteti reputatia ca avand conexiuni, cautat de altii si ca cineva care reprezinta cu profesionalism domeniul si compania.
3. Fiti un profesionist cu temele facute.
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Avem datoria de a ne face temele, de a fi bine pregatiti in domeniul nostru si de a ne demonstra expertiza evaluand ce se intampla in aria noastra de interes, in industria in care activam, privind totodata si la cum arata competitia. Toate aceste informatii ne vor ajuta sa luam decizii informate si sa facem conexiuni rapide intre idei, propuneri si recomandari.
Avem, in plus, si datoria de a iesi din rutina si de a recastiga motivatia pierduta. Nu e acesta jobul la care am visat candva sau pe care ni l-am dorit?
Iata si cele 3 lucruri pe care specialistii in HR va sfatuiesc sa NU le faceti:
1. Nu va ascundeti in spatele regulamentelor.
O cale sigura de a deveni un angajat perceput ca fiind prea putin influent este de a incerca sa “aplicati legea” sau de a crea obstacole citand regulamente sau politici. In traducere, pentru ceilalti asta o sa sune a “pentru ca asa am spus/vreau eu”.
Ajutati-i pe ceilalti sa inteleaga beneficiile unor reguli si lucrati impreuna pentru a gasi metode de lucru care sa incorporeze aceste politici interne.
2. Nu luati conflictul la modul personal.
Chiar daca exista si conflicte sanatoase care dau nastere unor provocari si idei noi, cele mai multe conflicte nu fac decat sa scada calitatea muncii, sa ne demotiveze si sa influenteze negativ intreaga echipa. Oferiti feedback constructiv sau, dupa caz, acceptati feedback-ul primit fara sa il luati ca pe o critica la adresa persoanei dumneavoastra.
3. Nu asteptati sa vi se spuna ce aveti de facut.
Preluati initiativa. Nu fiti omul care apare cu scuze de tipul “Nu m-a intrebat nimeni!” sau “Nu mi-a cerut nimeni parerea!”. Ca adulti responsabili, n-ar trebui sa asteptam ca altcineva sa ne intrebe daca avem o opinie sau nu. E cu atat mai grav daca dam vina pe ceilalti pentru ca nu am fost intrebati ce credem.
Incercati sa descoperiti cum puteti ajuta compania prin diferite idei si obiective strategice. Daca vreti sa fiti auzit, remarcat si apreciat, luati atitudine, luati initiativa si nu va temeti sa va exprimati opinia.