Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Cand dispunem legal concedierea pentru absente nemotivate

14 /Ian2020
Tags: concediereabsente nemotivate

Se presupune ca ne aflam in situatia in care un angajat nu se mai prezinta la locul de munca timp de cateva zile consecutiv si nici nu putem intra in contact cu acesta. Poate fi concediat?

Regasim in randurile care urmeaza explicatiile specialistului PortalCodulMuncii, consilierul juridic Gabriela Dita.

Conform acesteia, din a treia zi de absenta nemotivata angajatorul poate suspenda contractul de munca. In Codul muncii ni se arata faptul ca un CIM poate fi suspendat in situatia in care angajatul absenteaza de la munca fara a oferi vreun motiv viabil. Totodata, contractul individual de munca poate fi suspendat si prin intermediul incalcarilor prevederilor contractului colectiv de munca (acolo unde se aplica), dar si pentru nerespectarea regulamentului intern. 

Important! Deoarece suspendarea pentru absente nemotivate nu este un caz de suspendare intemeiat pe un certificat medical, suspendarea se inregistreaza in Revisal.

Conform art. 4 alin. (1) lit. e) din HG 905/2017 privind registrul general de evidenta a salariatilor, datele prevazute la art. 3 alin. (2) lit. o) se transmit cel tarziu in ziua anterioara datei suspendarii/datei incetarii suspendarii, cu exceptia situatiei absentelor nemotivate cand transmiterea in registru se face in termen de 3 zile lucratoare de la data suspendarii.

Data suspendarii este prima zi in care salariatul nu s-a prezentat la lucru. Astfel, contractul de munca trebuie suspendat si transmis in Revisal la 3 zile de la prima zi de absenta nemotivata.

Neoperarea si netransmiterea suspendarii in Revisal poate fi sanctionata cu amenda cuprinsa intre 5.000 si 8.000 lei (art. 8 alin. (2) lit. d) din HG 905/2017.

Daca ulterior salariatul prezinta un certificat medical pentru perioada in care a absentat de la locul de munca, inregistrarea suspendarii CIM in Revisal va fi anulata.

Pentru incetarea contractului se va opera in Revisal incetarea suspendarii, apoi incetarea contractului de munca.

Autor:

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Cand dispunem legal concedierea pentru absente nemotivate":
Rating:

Nota: 4.07 din 5 din 35 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariuNoutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".