Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Atentie, angajatori: Contraventii dispuse de Codului Muncii

25 /Apr2016
Tags: sanctiuni angajatorilegislatia munciicontract individual de munca

Codul muncii prevede o serie de contravantii si amenzile aferente.

Spre exemplu, una dintre cele mai cunoscute contraventii este cea de nerespectare a dispozitiilor privind garantarea in plata a salariului minim brut pe tara. Aceasta contraventie se sanctioneaza cu amenda de la 300 de lei la 2.000 de lei.

Mai mult,  impiedicarea sau obligarea, prin amenintari ori prin violente, a unui salariat sau a unui grup de salariati sa participe la greva ori sa munceasca in timpul grevei, se sanctioneaza cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei.

Reprezinta contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 2000 la 5000 de lei stipularea in contractul individual de munca a unor clauze contrare dispozitiilor legale.

De asemenea, prestarea muncii de catre o persoana fara incheierea unui contract individual de munca reprezinta contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 500 lei la 1.000 lei.

Codul Muncii prevede ca prestarea muncii de catre o persoana fara incheierea unui contract individual de munca reprezinta contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 500 lei la 1.000 lei.

Codul muncii prevede si faptul ca incalcarea de catre angajator a prevederilor art. 139 si 142 se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei.

Art. 139. – (1) Zilele de sarbatoare legala in care nu se lucreaza sunt:


- 1 si 2 ianuarie;
- prima si a doua zi de Pasti;
- 1 mai;
- prima si a doua zi de Rusalii;
- Adormirea Maicii Domnului;
- 30 noiembrie, Sfantul Apostol Andrei cel Intai Chemat, Ocrotitorul Romaniei;
- 1 decembrie;
- prima si a doua zi de Craciun;
- doua zile pentru fiecare dintre cele 3 sarbatori religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decat cele crestine, pentru persoanele apartinand acestora.
(2) Acordarea zilelor libere se face de catre angajator.


Art. 142. – (1) Salariatilor care lucreaza in unitatile prevazute la art. 140, precum si la locurile de munca prevazute la art. 141 li se asigura compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile.
(2) In cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.

 

 

Autor:

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Atentie, angajatori: Contraventii dispuse de Codului Muncii":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".