Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Conditii obligatorii pentru lucratorul desemnat pentru activitati de prevenire si protectie a muncii

10 /Iun2020
Tags: conditii lucrator desemnatprotectia munciifisa postuluilucratorul desemnat

Prin decizie a directorului general un salariat este desemnat pentru a indeplini atributiile angajatorului privind intreaga activitate de protectia muncii. Ce conditii trebuie sa indeplineasca acesta? Societatea desfasoara activitatea de protectia muncii prin intermediul servicului extern. Salariatul, care are program de 4 ore/zi, il reprezinta pe angajator in intreaga activitate de protectia muncii si totodata este si conducator al celor patru locuri de munca, pentru ca sunt patru servicii la sediul social. Este corect sa lucreze cu contract de munca cu 4 ore pe zi?

Raspunsul specialistului:



Potrivit art. 20 - 22 din Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii securitatii si sanatatii in munca nr. 319/2006, aprobate prin HG nr. 1425/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, desemnarea nominala a lucratorului/lucratorilor pentru a se ocupa de activitatile de prevenire si protectie se face prin decizie scrisa a angajatorului. Angajatorul va desemna lucratorul numai din randul lucratorilor cu care are incheiat contract individual de munca cu norma intreaga (deci 8 ore/zi).

Pentru a putea sa desfasoare activitatile de prevenire si protectie, lucratorul desemnat trebuie sa indeplineasca cel putin cerintele minime de pregatire in domeniul securitatii si sanatatii in munca, potrivit prevederilor art. 49 (nivel mediu).
Astfel, potrivit art. 49, cerintele minime de pregatire in domeniul securitatii si sanatatii in munca corespunzatoare nivelului mediu sunt:
a) studii in invatamantul liceal filiera teoretica in profil real sau filiera tehnologica in profil tehnic;
b) curs in domeniul securitatii si sanatatii in munca, cu continut minim conform celui prevazut in anexa nr. 6 lit. B, cu o durata de cel putin 80 de ore.



Nivelul mediu se atesta prin diploma de studii si certificatul de absolvire a cursului prevazut la lit. b).

Angajatorul va consemna in fisa postului activitatile de prevenire si protectie pe care lucratorul desemnat are capacitatea, timpul necesar si mijloacele adecvate sa le efectueze conform organizarii in cadrul intreprinderii si/sau unitatii.


Raspuns oferit de Gabriela Dita, consilier juridic, pentru PortalCodulMuncii.ro

 


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Conditii obligatorii pentru lucratorul desemnat pentru activitati de prevenire si protectie a muncii":
Rating:

Nota: 4 din 5 din 2 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".