Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Detasare. Cum se platesc drepturile salariale?

07 /Iul2020
Tags: detasarecodul munciidetasare plata salariucontract suspendat

In ce masura unui salariat detasat de la unitatea A la unitatea B, prestand activitate pentru unitatea B, timp de 1 an, drepturile salariale pot sa-i fie platite de catre unitatea A- cea de la care a fost detasat.? Codul muncii (art.47), specifica faptul ca plata salariului se face de catre unitatea la care s-a dispus detasarea, in cazul de fata,unitatea B.

Raspunsul specialistului:

Conform art. 52 alin. (1) lit. d) din Codul muncii, contractul individual de munca se suspenda pe durata detasarii.
Art. 49 alin. (2) din Codul muncii stabileste ca suspendarea contractului individual de munca are ca efect suspendarea prestarii muncii de catre salariat si a platii drepturilor de natura salariala de catre angajator.
Art. 47 alin. (1) din acelasi Cod prevede ca, drepturile cuvenite salariatului detasat se acorda de angajatorul la care s-a dispus detasarea.

Prin urmare, in perioada detasarii salariatul este platit de angajatorul la care este detasat. Angajatorul de la care este detasat salariatul nu are niciun temei sa il plateasca pe salariat avand in vedere ca salariatul nu presteaza munca pentru acest angajator. Mai mult, contractul de munca incheiat cu angajatorul care il detaseaza pe salariat este suspendat.

Angajatorul care il detaseaza pe salariat  are obligatia sa il plateasca pe salariat in baza art. 47 alin. (4) din Codul muncii, daca angajatorul la care s-a dispus detasarea nu isi indeplineste integral si la timp toate obligatiile fata de salariatul detasat. Insa, in acest caz angajatorul care l-a detasat pe salariat nu face o plata in numele sau ci in numele angajatorul la care l-a detasat pe salariat putand sa isi recupereze banii de la acest angajator.


Raspuns oferit de Rodica Mantescu, Specialist in legislatia muncii, pentru PortalCodulMuncii.ro

detasare, Codul muncii, detasat, suspendat


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Detasare. Cum se platesc drepturile salariale?":
Rating:

Nota: 4.63 din 5 din 4 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariuNoutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".