Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Somaj tehnic si incheierea unui alt CIM cu acelasi angajator. Care sunt conditiile?

21 /Apr2020
Tags: somaj tehnictimp partialcontract suspendatraspundere penala

In ce masura se poate desfasura activitatea la acelasi angajator (unde este suspendat contractul pentru a beneficia de indemnizatie) dar cu incadrarea pentru o alta functie cu un numar de 2-4 ore fara a se depasi limita legala de venituri pentru a beneficia in continuare de indemnizatie? Cum se declara in D112?

Raspunsul specialistului:Incheierea unui nou contract individual de munca cu timp partial de catre salariatul care beneficiaza de somaj tehnic nu trebuie sa fie fictiva, nu trebuie sa mascheze prestarea aceleeasi activitati ce a fost suspendata pentru a se obtine somaj tehnic. Daca se incheie un alt contract individual de munca (de data aceasta cu timp partial), nu se poate presta aceeasi activitate prestata in baza contractului suspendat.

Drept urmare, noul contract individual de munca poate fi incheiat doar daca salariatul presteaza o alta activitate, iar incheierea acestui contract este justificata in sensul ca functia respectiva este necesara la nivelul angajatorului, salariatul presteaza in fapt atributii corespunzatoare functiei noi si nu atributii corespunzatoare functiei din contractul suspendat mascate intr-o noua functie.

In cazul in care in fapt se continua activitatea in baza contractului suspendat, angajatorul poate fi obligat la restituirea indemnizatiei de somaj tehnic si poate sa raspunda contraventional sau penal daca sunt indeplinite conditiile raspunderii penale sau contraventionale.


Raspuns oferit de Rodica Mantescu,, Specialist in legislatia muncii, pentru PortalCodulMuncii.ro
 


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Somaj tehnic si incheierea unui alt CIM cu acelasi angajator. Care sunt conditiile?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariuNoutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".