Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Perioada studii. Cum stabilim corect stagiul de cotizare pentru a beneficia de concediu medical platit?

21 /Mai2021
Perioada studii. Cum stabilim corect stagiul de cotizare pentru a beneficia de concediu medical platit?
Tags: perioada studiistagiu de cotizareconcediu medical

“In cazul in care un salariat lucreaza in cadrul companiei din martie 2021, iar inainte a mai avut un singur angajator la care a lucrat 2 luni (3 luni si jumatate stagiu de cotizare), insa a finalizat liceul anul trecut (2020), poate beneficia de concediu medical platit? Se considera stagiu de cotizare perioada liceului? Salariatul a prezentat un concediu medical de boala obisnuita pentru luna aprilie.”

Raspunsul specialistului:

Conform art. 8 alin. (2)  din OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de  asigurari sociale de sanatate, stagiul de cotizare se constituie si din perioadele in care asiguratul:

a) asiguratul beneficiaza de concediile si indemnizatiile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta;

b) a beneficiat de pensie de invaliditate;


c) a urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora cu examen de licenta sau de diploma organizat in prima sesiune. Dovada absolvirii cursurilor de zi ale invatamantului universitar se face cu diplomele eliberate de institutiile autorizate, in conditiile legii. Dovada duratei normale a studiilor respective se face cu diploma de absolvire, foaia matricola sau cu adeverinta eliberata de institutia de invatamant superior;

d) a beneficiat de indemnizatie lunara pe perioada concediului de acomodare, potrivit Legii nr. 273/2004 privind procedura adoptiei, republicata, de indemnizatie pentru cresterea copilului potrivit Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, aprobata cu modificari prin Legea nr. 132/2011, cu modificarile si completarile ulterioare.

e) persoanele asigurate au realizat, in temeiul legislatiei interne a unui stat membru al Uniunii Europene, a Spatiului Economic European sau a Confederatiei Elvetiene pentru care sunt incidente prevederile legislatiei europene aplicabile in domeniul securitatii sociale, stagii de asigurare atestate prin intermediul formularului european privind totalizarea perioadelor de asigurare, eliberat de institutia competenta la care acestea au fost asigurate anterior.

Astfel cum se poate observa la lit. c) sunt prevazute ca perioade de stagiu, perioadele in care o persoana a urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora cu examen de licenta sau de diploma organizat in prima sesiune. Rezulta ca doar invatamantul universitar se incadreaza in aceasta situatie de asimilare a stagiului de cotizare nu si invatamantul preuniversitar.

Prin urmare, salariatul nu poate beneficia de stagiu de cotizare in perioada in care a urmat cursurile liceale.

Raspuns oferit de Rodica Mantescu, Specialist in legislatia muncii, pentru PortalCodulMuncii.ro >>
 


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Perioada studii. Cum stabilim corect stagiul de cotizare pentru a beneficia de concediu medical platit?":
Rating:

Nota: 3 din 5 din 2 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariuNoutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".