Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Concediu medical pe perioada reducerii saptamanii de lucru de la 5 la 4 zile. Cate zile se platesc pe luna?

08 /Mai2020
Tags: concediu medicalindemnizatie concediu medicaloug 158/2005

Conform dispozitiilor art. 52 alin. (3) din Codul muncii, republicat, angajatorul are posibilitatea luarii deciziei de reducere a programului de lucru de la 5 la 4 zile numai dupa consultarea prealabila a sindicatului reprezentativ de la nivelul unitatii sau a reprezentantilor salariatilor, dupa caz. Asadar, dupa aplicarea deciziei de reducere a programului de lucru de la 4 la 5 zile au aparut urmatoarele situatii: In cazul in care un salariat, in luna mai 2020, lucreaza in regim de 4 din 5 zile, dar isi ia concediu medical toata luna, cate zile de concediu medical va fi pontat si platit? - De regula: Luna mai are 20 zile lucratoare – adica regim luna 160 ore - Daca se lucreaza 4 din 5 zile, regimul lunii devine 16 zile lucratoare, adica: 128 ore. - Salariatul primeste Concediu medical 1-30 mai 2020. Cate zile de CM va fi platit? 16 zile sau 20 zile?

Raspunsul specialistului:



In situatia unui concediu medical in perioada in care contractul individual de munca este suspendat dintr-o alta cauza, apreciem ca daca conditia stagiului de cotizare este indeplinita, se va acorda concediu medical.

Dat fiind faptul ca, concediului medical este un drept de asigurari sociale de sanatate, credem ca acest concediu si indemnizatia aferenta vor fi acordate salariatului si in ipoteza in care contractul individual de munca este suspendat din alt temei legal.
Mai mult, OUG 158/2005 prevede in art. 16 alin. (1) ca asiguratii a caror incapacitate temporara de munca a survenit in timpul concediului de odihna sau al concediului fara plata beneficiaza de indemnizatie pentru incapacitate temporara de munca, concediul de odihna sau fara plata fiind intrerupt, urmand ca zilele neefectuate sa fie reprogramate.

Astfel, daca incapacitatea temporara de munca intrerupe un concediu fara plata (o alta cauza de suspendare a CIM) nu ar exista motive ca suspendarea CIM pentru reducerea saptamanii de lucru sa nu fie intrerupta.



Conform art. 10 alin. (8) din OUG 158/2005 din duratele de acordare a concediilor medicale, exprimate in zile calendaristice, se platesc zilele lucratoare.

Totodata, la stabilirea numarului de zile ce urmeaza a fi platite se au in vedere prevederile legale cu privire la zilele de sarbatoare declarate nelucratoare, precum si cele referitoare la stabilirea programului de lucru, prevazute prin contractele colective de munca.

In consecinta, salariatului aflat in concediu medical, toata luna mai, i se va acorda indemnizatia pentru concediu medical pentru 20 de zile lucratoare.

Raspuns oferit de Gabriela Dita, consilier juridic, pentru PortalCodulMuncii.ro
 


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Concediu medical pe perioada reducerii saptamanii de lucru de la 5 la 4 zile. Cate zile se platesc pe luna?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".