Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Munca la domiciliu sau telemunca fara acordul salariatului. OUG 192/2020

27 /Nov2020
Munca la domiciliu sau telemunca fara acordul salariatului. OUG 192/2020
Tags: munca la domiciliumunca de acasatelemuncaacordul salariatuluioug 192/2020

Trecerea salariatilor in regimul muncii de acasa era posibila, conform Legii nr. 55/2020, pe perioada starii de alerta, doar cu consimtamantul salariatului in cauza. Dar Guvernul a modificat de curand legea, iar telemunca sau munca la domiciliu poate fi acum impusa unilateral de catre angajator.

Schimbarea este adusa de O.U.G. nr. 192/2020 in contextul evolutiei epidemiologice a COVID-19.

Mai mult, Guvernul a decis ca in cazul tuturor angajatorilor publici sau privati care au peste 50 de angajati, trecerea la telemunca sa se faca obligatoriu, din 9 noiembrie 2020, iar acolo unde acest lucru e imposibil, sa se recurga macar la decalarea programului.

„Pe durata starii de alerta, angajatorii dispun munca la domiciliu sau in regim de telemunca, acolo unde specificul activitatii permite, cu respectarea prevederilor Legii nr. 53/2003 – Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, si ale Legii nr. 81/2018 privind reglementarea activitatii de telemunca”, scrie acum in Legea nr. 55/2020.

A disparut din lege, practic, sintagma cu „consimtamantul angajatului”. In mod normal, potrivit Legii telemuncii, aceasta NU se poate face fara acordul ambelor parti. Pe perioada starii de urgenta insa, s-a decis trecerea unilateral, acolo unde se poate, la acest regim de munca. Odata ce s-a incheiat starea de urgenta si am intrat in starea de alerta, Parlamentul a stabilit prin Legea nr. 55 ca si in aceste situatii exceptionale, pe perioada starii de alerta, telemunca nu e posibila fara acord bilateral. Acum, Guvernul a decis sa schimbe optica.

Modificarea locului muncii este o chestiune ce presupune acordul ambelor parti, in general.(Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 192 din 5 noiembrie 2020 pentru modificarea si completarea Legii nr. 55/2020 privind unele masuri pentru prevenirea si combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, precum si pentru modificarea lit. a) a art. 7 din Legea nr. 81/2018 privind reglementarea activitatii de telemunca, publicata in Monitorul Oficial nr. 1.042 din 6 noiembrie 2020)


Articol extras din editia lunii noiembrie a Revistei romane de legislatia muncii, salarizare si ReviSal

Pentru mai multe informatii despre Revista romana de legislatia muncii, salarizare si ReviSal, click AICI!

 


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Munca la domiciliu sau telemunca fara acordul salariatului. OUG 192/2020":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariuNoutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".