Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Vizele date de medici pe certificatele medicale. In ce conditii sunt obligatorii?

06 /Aug2020
Tags: viza medicconcediu medicalmedicina muncii

Mai este necesara viza medicului de familie, viza medic risc maternal si viza medicului expert la peste 90 zile medical, pe certificatele medicale emise incepand cu data de 01 iulie 2020?

Raspunsul specialistului:

Conform art. 78^2 alin. (7) din Norma de aplicare a prevederilor OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, certificatele de concediu medical care cuprind a 91-a zi sau depasesc 183 de zile, precum si cele acordate pentru risc maternal se elibereaza pana la data de 30 iunie 2020 si se platesc fara avizul medicului expert al asigurarilor sociale, respectiv fara avizul medicului de medicina muncii.

Alin.(10) al aceluiasi articol stabileste ca certificatele de concediu medical, acordate de medici, altii decat medicii de familie, eliberate pana la data de 30 iunie 2020, se platesc fara avizul medicului de familie.

Astfel, certificatele medicale au putut fie eliberate fara viza medicului expert al asigurarilor sociale pana la data de 30 iunie 2020.

Dupa aceasta data nu s-a mai publicat un act normativ care sa reglementeze ca certificatele medicale se elibereaza fara viza medicului expert atunci cand aceasta viza este necesara sau fara viza medicului de medicina muncii pe certificatele de risc maternal.

In consecinta, apreciem ca aceste vize sunt necesare pentru certificatele medicale eliberate dupa data de 30 iunie 2020.

In ceea ce priveste viza medicului de familie, mentionam ca prin Ordinul 1092/745/2020 a fost aprobat un nou model de certificat medical. Acest formular nu mai cuprinde viza medicului de familie. Formularul vechi continua sa fie folosit pana la epuizarea stocului existent.

Astfel, conform art. 6 alin. (2) din Ordinul 1092/745/2020, formularele de certificate de concediu medical in formatul aprobat prin Ordinul ministrul sanatatii si al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. 233/125/2006 pentru aprobarea modelului unic al certificatului de concediu medical si a instructiunilor privind utilizarea si modul de completare a certificatelor de concediu medical pe baza carora se acorda indemnizatii asiguratilor din sistemul asigurarilor sociale de sanatate, precum si asiguratilor sistemului de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale se utilizeaza pana la epuizarea stocului existent, dar nu mai tarziu de 30.09.2020.

In aceste conditii, nu gasim o exceptie de la aplicarea vizei medicului de familie pe certificatele medicale eliberate in formatul aprobat prin Ordinul 233/125/2006. De aceea recomandam ca acestea sa fie vizate de medicul de familie pentru a nu risca respingerea cererii de restituire.

Raspuns oferit de Irina Dumitrescu pentru PortalCodulMuncii.ro >> 


 


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Vizele date de medici pe certificatele medicale. In ce conditii sunt obligatorii?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 3 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".