Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Munca de acasa pe timp cu restrictii. Ce putem face pentru a imbunatati procesele de lucru?

17 /Mar2020 Exclusiv
Tags: munca de acasacoronavirusgoogle hangoutsangajati concediati

Nu este usor, in mod cert. Acolo unde este insa posibil, munca de acasa trebuie privita ca pe o oportunitate pentru ca exact asta este. Un sondaj recent efectuat de Consiliul National al IMM-urilor din Romania arata ca peste 20% dintre angajatori au de gand sa faca reduceri de personal in perioada imediat urmatoare. Altii au facut deja concedieri.

Asadar, faptul ca putem lucra de acasa si ca exista o companie care inca se bazeaza pe noi pentru a mentine activitatea la cote cat se poate de normale, in aceste conditii, reprezinta un aspect de luat in seama si de apreciat pe masura. 

Ce putem face in aceasta perioada pentru ca munca de acasa sa fie un proces mai usor, mai ales daca nu sunteti obisnuiti cu noile conditii?

Impartiti timpul in mod eficient. Nu uitati ca sunteti in continuare in timpul programului de lucru, chiar daca aceste ore de munca par sa se dilate. Luati pauze de masa si de cafea, dar respectati-le. Incercati sa mentineti un echilibru si nu lasati balanta sa se incline in favoarea unui serial la TV in timp ce e-mail-urile se aglomereaza in Inbox. 

Va e dor de colegi? Luati cafeaua impreuna virtual. Prin Skype, Google Hangouts, Slack sau Microsoft teams. Faceti turul casei sau al biroului improvizat. Profitati de acel timp impreuna chiar daca e numai virtual. 

Nu lucrati in pijamale. Chiar daca o sa vi se para mai confortabil sa lucrati in pijamale, riscul e sa vi se para prea confortabil. Desi poate parea o idee buna, munca in pijamale, eventual inca din varful patului, va fi mult mai putin eficienta si productiva, iar voi va veti simti mult mai obositi, stresati si ineficienti. Incercati sa adoptati un stil vestimentar casual, dar purtand haine care va fac sa va simtiti bine si care va schimba dispozitia intr-una pozitiva. 



Faceti exercitii fizice. Daca obisnuiati sa mergeti la sala zi de zi sau de cateva ori pe saptamana, puteti face alte exercitii fizice si acasa. Si chiar daca nu era deloc in obiceiul vostru mersul la sala, acum e momentul potrivit pentru a deprinde un nou obicei: exercitii fizice zilnice, esentiale pentru un tonus bun si pentru pastrarea optimismului. 

Faceti liste si stabiliti obiective intocmai ca in zilele obisnuite de la birou. Organizarea este esentiala atunci cand lucrati de acasa deoarece, cel mai probabil, veti fi mult mai des intrerupti si va va fi mai greu sa lucrati, sa fiti creativi, eficienti sau sa lucrati in liniste.

Rolul vostru este esential prin respectarea restrictiilor declarate odata cu instituirea starii de urgenta la nivel national. Ganditi-va la asta ori de cate ori veti dori sa iesiti din casa doar de dragul de a iesi. Cu fiecare zi in care rezistam tentatiei si facem doar drumurile obligatorii pentru aprovizionare (daca, din varii motive, nu puteti da comenzi online), micsoram rata de raspandire a virusului si ajutam unitatile medicale sa faca fata mai usor fluxului de persoane contaminate. 

Este o situatie fara precedent, insa avem exemplul tarilor care se confrunta acum cu varful pandemiei. Luandu-le ca exemplu, trebuie sa stim sa procedam mai bine, mai eficient. 

Munca de acasa este un privilegiu, nu uitati acest lucru, deoarece multi angajati din Romania vor intra in perioada urmatoare in somaj tehnic si vorbim doar de cei care nu vor fi concediati. Iar somajul tehnic inseamna, din start, o indemnizatie care reprezinta doar 75% din salariu. 


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Munca de acasa pe timp cu restrictii. Ce putem face pentru a imbunatati procesele de lucru?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".