Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Evaluarea angajatilor: ce trebuie sa stii despre obiectivele de performanta

02 /Nov2016
Tags: criterii de evaluareevaluarea angajatilorobiective de performanta

Orice angajator ar trebui sa aiba in vedere ca legislatia muncii prevede obligativitatea unei companii de a realiza evaluarea activitatii salariatilor.

In acest sens, Codul Muncii a stabilit elementele esentiale pe baza carora se face evaluarea si care trebuie aduse la cunostinta angajatului prin cuprinderea acestora in contractul individual de munca.


Articolul 17 alin. (2) lit. e) din Codul muncii prevede obligativitatea informarii persoanei selectate in vederea angajarii ori a salariatului, cu privire la criteriile de evaluare a activitatii sale profesionale.

Dupa aceea, compania angajatoare poate intocmi fisa de post in care sunt enumerate atributiile ce ii revin salariatului, pe baza acestor criterii de evaluare si tinand cont de specificul activitatii.

Ce trebuie sa contina fisa de post a angajatului?

In primul rand, trebuie mentionat ca fisa de post este o anexa a contractului individual de munca si trebuie sa cuprinda: denumirea postului, obiectivele postului, nivelul ierarhic, superiorul direct, relatiile organizatorice, sarcinile-cheie, autoritatea acordata, marja de autonomie, limitele de competenta, resursele disponibile, principalele cerinte.

Ce se petrece atunci cand un angajator stabileste obiective de performanta?

Asadar, obiectivele de performanta vor fi incluse in CIM ca fiind un criteriu de evaluare, iar in acest mod vor putea fi luate in considerare in cadrul procesului de evaluare al angajatului.


In acest context, angajatorul are libertatea de a stabili modalitatea de calcul, sub forma de note, calificative sau procente.

Respectivii coeficienti de calcul pentru obiectivele de performanta se stabilesc conform procedurii interne de evaluare.

In aceste conditii, daca un angajator doreste ca obiectivele de performanta sa fie un criteriu de evaluare, trebuie sa aiba in vedere ca acestea trebuie mentionate in CIM sau in fisa postului anexa la CIM.

Mai multe informatii despre criterile de evaluare poti citi pe PortalCodulMuncii

 

Autor:

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Evaluarea angajatilor: ce trebuie sa stii despre obiectivele de performanta":
Rating:

Nota: 4.5 din 5 din 3 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariuFormarea profesionala a angajatilor. Obligatiile angajatorului + Documente utile

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Formarea profesionala a angajatilor. Obligatiile angajatorului + Documente utile".
© copyright 2012 - 2023 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Formarea profesionala a angajatilor. Obligatiile angajatorului + Documente utile

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Formarea profesionala a angajatilor. Obligatiile angajatorului + Documente utile".