Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Codul Muncii se modifica! Noutati privind fisa de post, pontajul si Regulamentul Intern

27 /Apr2021
Codul Muncii se modifica! Noutati privind fisa de post, pontajul si Regulamentul Intern
Tags: regulament internfisa postuluimodificari codul munciipontaj codul muncii

Un nou proiect vine cu propuneri care schimba regulile pentru microintreprinderile cu pana la 9 salariati, in contextul in care in Romania exista la aceasta ora aproape 500.000 de astfel de microintreprinderi.

Este vizata astfel modificarea dispozitiilor actuale in vederea debirocratizarii procedurilor subsecvente raporturilor de munca prin indepartarea obstacolelor care stau in calea microintreprinderilor de a se dezvolta si de a crea locuri de munca

“S-a constatat ca unele dispozitii prevazute de legislatia muncii referitoare la obligatii in sarcina angajatorului privind intocmirea fisei postului, regulamentului intern sau legate de evidenta timpului de munca incurajeaza cresterea birocratiei, precum si utilizarea unor resurse materiale si de timp importante ale angajatorilor, indeosebi celor definiti ca microintreprinderi, care potrivit legii au pana la 9 salariati”, mentioneaza proiectul amintit. Mai mult, in ce priveste pontajul, acesta se va stabili cu angajatii prin acord scris, astfel ca se mentine aceasta obligativitate. 

De asemenea, noul proiect propune modificarea art.17 alin.(4) in sensul ca pentru  salariatii microintreprinderilordefinite la art.4 alin.(1) lit.a) din Legea nr.346/2004 privind stimularea infiintarii si dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii, cu modificarile si completarile ulterioare, specificarea atributiilor postului sa se poata face verbal si nu prin incheierea fisei postului. Astfel, fisa postului va trebui comunicata in scris de catre angajator, la cererea in scris a salariatului. 

"Pentru asigurarea flexibilitatii relatiilor de munca, legea instituie dreptul salariatului de a solicita fisa postului in corelatie cu obligatia de comunicare a fisei care incumba angajatorului. Prin aceasta modificare se asigura ambele variante de comunicare a atributiilor din fisa de post, in speta comunicarea verbala si ceea scrisa.

De asemenea, proiectul de act normativ vizeaza posibilitatea acordata angajatorului cu pana la 9 salariati sa tina evidenta orelor de munca prestate zilnic de fiecare salariat in conditiile stabilite cu acestia prin acord scris”, se arata in Nota de fundamentare. 

Iata noile propuneri care ar urma sa modifice Codul Muncii: 
Articol unic.Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 345 din 18 mai 2011, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:

1. Art.17 alin.(4)se modifica si va avea urmatorul cuprins: 

,,(4) Elementele din informarea prevazuta la alin. (3) trebuie sa se regaseasca si in continutul contractului individual de munca, cu exceptia fisei postului pentru salariatii microintreprinderilor definite la art.4 alin.(1) lit.a) din Legea nr.346/2004 privind stimularea infiintarii si dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru care specificarea atributiilor postului se poate face verbal.,,

 2. Dupa alin. (4) se introduce un alineat nou, alin. (41), cu urmatorul cuprins:

,,(41) Prin exceptie de la prevederile alin. (4) la solicitarea scrisa a salariatului, angajatorul este obligat sa-i comunice in scris fisa postului cu specificarea atributiilor postului.,,

3. Alineatul (2) al articolului 119 se modifica si va avea cu urmatorul cuprins:

,,(2) Pentru salariatii mobili, salariatii care desfasoara munca la domiciliu si  salariatii microintreprinderilor definite la art.4 alin.(1) lit.a) din Legea nr.346/2004 privind stimularea infiintariisi dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii, cu modificarile si completarile ulterioare, angajatorul tine evidenta orelor de munca prestate zilnic de fiecare salariat in conditiile stabilite cu salariatii prin acord scris, in functie de activitatea specifica desfasurata de catre acestia.”

4. Articolul 241 se modifica si va avea urmatorul cuprins: 

,, Regulamentul intern se intocmeste de catre angajator, cu exceptia microintreprinderilor definite la art.4 alin.(1) lit.a) din Legea nr.346/2004 privind stimularea infiintariisi dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii, cu modificarile si completarile ulterioare, cu consultarea sindicatului sau a reprezentantilor salariatilor, dupa caz.,, 

de Ionut Petre


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Codul Muncii se modifica! Noutati privind fisa de post, pontajul si Regulamentul Intern":
Rating:

Nota: 4.9 din 5 din 5 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".