Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Convocarea la cercetare disciplinara se poate efectua prin e-mail sau prin alta metoda online?

02 /Oct2020
Convocarea la cercetare disciplinara se poate efectua prin e-mail sau prin alta metoda online?
Tags: cercetare disciplinaraconvocare cercetare disciplinararegulament intern

In cazul unei cercetari disciplinare, convocarea la cercetare disciplinara se poate efectua prin e-mail sau alta metoda online? De asemenea, intrevederea comisiei cu salariatul cercetat poate avea loc online, mai ales ca salariatul are contract de munca la domiciliu?

Raspunsul specialistului:Activitatea in domeniul raspunderii disciplinare a salariatilor este reglementata de fiecare angajator prin Regulamentul intern sau printr-o procedura interna de lucru intocmite in concordanta cu prevederile art. 247-252 din Legea nr. 53/2003 Codul muncii cu modificarile si completarile ulterioare.

Referitor la convocarea salariatului pentru cercetarea disciplinara prealabila, Codul muncii prevede, la art. 251 alin. (2) ca salariatul va fi convocat in scris de persoana imputernicita de catre angajator sa realizeze cercetarea, precizandu-se obiectul, data, ora si locul intrevederii.

Codul muncii nu prevede utilizarea mijloacelor electronice de transmitere a convocarii, in practica fiind cel mai des utilizata inmanarea directa a convocarii sub semnatura de primire sau transmiterea prin posta cu confirmare de primire, insa apreciem ca aceasta convocare, formulata in scris semnata de reprezentantul legal al angajatorului sau de persoana imputernicita de acesta poate fi scanata si transmisa pe adresa de posta electronica a salariatului. Este recomandabil sa obtineti o confirmare de primire a mesajului de catre salariat astfel incat sa fiti siguri ca acesta a primit documentul si a inteles ca urmeaza a fi supus unei cercetari disciplinare.

In ceea ce priveste discutia cu salariatul in cadrul cercetarii disciplinare, din nou, Codul muncii nu contine reglementari referitoare la desfasurarea acesteia online.

In aceste conditii, apreciem ca cel mai sigur este ca cercetarea disciplinara sa se faca fata in fata, la sediul angajatorului, cu respectarea unor masuri de protectie anti COVID19 (utilizarea mastilor, pastrarea distantei intre persoanele care participa la cercetarea disciplinara) chiar daca salariatul are contract de munca la domiciliu. De asemenea, trebuie sa luati in considerare faptul ca salariatul poate opta sa se prezinte la cercetarea disciplinara insotit de un avocat sau de un reprezentant al sindicatului, daca face parte dintr-un sindicat.

In acest fel se reduce si riscul aparitiei unor probleme de ordin tehnic care sa ingreuneze sau chiar sa impiedice desfasurarea in cele mai bune conditii a cercetarii disciplinare prealabile, conditii care ulterior pot fi contestate de salariat, in cazul in care acesta nu s-a putut apara in mod corespunzator.
 

Raspuns oferit de Adina Popescu, consilier juridic, pentru PortalCodulMuncii.ro
 

 


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Convocarea la cercetare disciplinara se poate efectua prin e-mail sau prin alta metoda online?":
Rating:

Nota: 3.33 din 5 din 3 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariuNoutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".