Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Clauza de restrictie a timpului liber. Cum poate fi introdusa in CIM?

05 /Aug2021
Clauza de restrictie a timpului liber. Cum poate fi introdusa in CIM?
Tags: clauza de restrictietimp de lucruore suplimentarecontract de munca

Este posibil ca in cadrul unui contract de munca sa fie inclusa o clauza de tipul: "Este posibil ca activitatea sa solicite timp de garda on-call in afara programului de lucru". In cazul in care este posibila o astfel de clauza, ce alte aspecte ar trebui sa fie avute in vedere? Este nevoie de acordarea unui spor la salariu?

Raspunsul specialistului: 

Codul muncii nu reglementeaza situatia expusa de dvs, si anume restrictionarea timpului liber al salariatului. Chiar in lipsa unei reglementari legale exprese, situatia expusa de dvs este posibila aplicand reglementarile legale privind timpul de lucru cuprinse in Codul muncii dar si practica Curtii de Justitie Europene.

Perioada in care salariatii sunt la dispozitia angajatorului in sensul ca acesta le poate solicita sa se deplaseze la sediul societatii sau la client, de regula nu constituie timp de lucru. Dar daca salariatilor li se solicita sa deplaseze la sediul societatii sau la client intr-un timp foarte scurt intreaga perioada de restrictie reprezinta timp de lucru.

Curtea de Justitie a Uniunii Europene a statuat in 21 februarie 2018 in cauza C-518/15 Matzak ca prevederile Directivei 2003/88 trebuie interpretate in sensul ca timpul de garda pe care un lucrator il petrece la domiciliu cu obligatia de a raspunde la apelurile angajatorului sau intr un interval de opt minute restrange in mod semnificativ posibilitatile de a avea alte activitati, astfel incat trebuie sa fie considerat „timp de lucru”.

In consecinta:

1. Perioada in care salariatul revine la locul de munca si presteaza activitate, dupa terminarea programului de lucru, la solicitarea angajatorului, constituie ore suplimentare.

2. Daca salariatului i se pretinde sa ramana la domiciliu, disponibil pentru eventuale solicitari din partea angajatorului, aceasta perioada face parte din timpul de odihna. Prin exceptie perioadele in care salariatul se afla la domiciliu constituie timp de munca daca acestuia i se impune obligatia de a reveni la locul de munca intr-un interval foarte scurt. Durata acestui interval se apreciaza de la caz la caz, dar de principiu, daca este atat de scurt incat salariatul nu are niciun grad de libertate pentru exercitarea activitatilor specifice timpului liber, perioada respectiva va constitui timp de lucru.

Astfel, se poate mentiona in contractul individual de munca o clauza de tipul celei la care faceti referire insa trebuie sa reglementati toate aspectele ramanerii salariatului la dispozitia angajatorului cum ar fi intervalul de timp in care salariatul are obligatia sa se prezinte la locul de munca socotit din momentul solicitarii, suma de bani pe care angajatorul se obliga sa o plateasca salariatului pentru faptul ca timpul sau liber este restrictionat, etc. Fireste ca este necesar ca salariatul sa fie remunerat pentru ca timpul sau liber este restrictionat.

Presupunand ca intervalul de timp in care are obligatia sa se prezinte la sediu sau la clienti permite salariatului exercitarea activitatilor specifice timpului liber, acesta va fi remunerat cu un spor/compensatie, iar perioada respectiva nu constituie timp de lucru. In plus, in perioada in care salariatul presteaza activitate fiind chemat de angajator, acesta va fi platit cu drepturile salariale cuvenite si sporul de munca suplimentara.


Raspuns oferit de Rodica Mantescu, specialist in legislatia muncii, pentru PortalCodulMuncii.ro >>>

 


 


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Clauza de restrictie a timpului liber. Cum poate fi introdusa in CIM?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".