Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Peste 45% dintre salariatii romani incearca sa-si schimbe jobul. Fenomenul burnout, tot mai des intalnit

05 /Oct2022
Peste 45% dintre salariatii romani incearca sa-si schimbe jobul. Fenomenul burnout, tot mai des intalnit
Tags: schimbare loc de muncafenomenul burnoutmotivarea angajatilor

Despre faptul ca se prevede o noua criza a fortei de munca, am mai discutat. De asemenea, nu este niciun secret ca angajatii vor sa aiba mai multe beneficii la locul de munca fata de trecut. Timpul liber, viata personala si lucratul de acasa au devenit prioritati pentru multi dintre salariatii romani. Asa ca dorinta de a schimba locul de munca este tot mai des intalnita, in campul muncii actual.

Concret, aproximativ 45% dintre angajati incearca, in acest moment, sa-si schimbe jobul, principalele motive de nemultumire fiind salariul, absenta sentimentului de implinire profesionala sau lipsa perspectivelor de crestere, arata o analiza realizata de o platforma de recrutare online, citata de Agerpres.

Un lucru ingrijorator este si faptul ca doi din zece angajati spun ca au intrat in burnout, asa ca epuizarea la locul de munca este un fenomen tot mai des intalnit.

"Tot nemultumiti de locul lor de munca sunt alti 22,6%, insa acestia nu se simt, deocamdata, suficient de motivati pentru a cauta altceva, in timp ce 2,2% deja au gasit alt job si sunt in preaviz de plecare. Doar 3 din 10 respondenti se declara multumiti de statutul profesional actual si, prin urmare, nu au in plan nicio schimbare profesionala in perioada imediat urmatoare", conform cercetarii.

Lucrarea Motivarea angajatilor -  85 de modele, formulare, teste si chestionare  va arata cum sa atingeti acest scop al oricarui angajator sau manager HR.
 
Va garantam ca, prin intermediul acestei lucrari veti redescoperi practic domeniul HR, detalii aici >>>


 

Care sunt nemultumirile salariatilor romani?

Mai bine de 61,4% dintre respondenti sunt nemultumiti de salarii, tocmai de aceea isi doresc sa faca un nou pas in cariera lor:

"Urmatoarele motive ne spun foarte multe despre felul in care au ajuns romanii sa se raporteze la relatia dintre viata lor personala si cea profesionala, despre introspectiile pe care le fac dupa o perioada destul de tulbure pentru toata lumea, dar si despre asteptarile pe care le au de la ideea de cariera. Astfel, nu neaparat volumul mare de munca ii deranjeaza (doar 35% aduc acest argument), ci mai degraba faptul ca munca pe care o fac nu le aduce nicio implinire profesionala (56,9%), ca nu intrevad oportunitati de crestere in compania pentru care lucreaza (54%) sau ca nu se simt apreciati de managerul lor (17,4%)", a afirmat Raluca Dumitra, head of marketing in cadrul eJobs.

A mai aparut un fenomen care ii ingrijoreaza pe tot mai multi dintre angajatori - "quiet quitting-ul". "Asta pentru ca acest fenomen presupune un soi de plafonare, in multe cazuri, ireversibila, care porneste, in prima faza, de la decizia de a nu face mai mult decat ce este trecut in fisa postului".

Dar, la polul opus, 60,3% dintre respondenti se plang de faptul ca angajatorul nu este atent la echilibrul lor si cere angajatilor sa faca mai mult decat apare in fisa postului, in timp ce 39,7% se simt impacati cu nivelul de incarcare pe care il au si spun ca, in interiorul companiei, este sustinut echilibrul dintre viata personala si cea profesionala.

Aproximativ 24,3% dintre angajatii participanti la sondaj spun ca, fata de acum un an, depun mai mult efort si lucreaza in mod activ mai multe ore pe zi, iar alti 21,8% simt ca se afla intr-o stare de burnout. 19,3% au redus numarul de ore in care muncesc efectiv, iar 34,5% spun ca nu s-a schimbat nimic, din acest punct de vedere.
 

Ce i-ar motiva pe salariati sa depuna un efort mai mare la locul de munca?

"De cealalta parte, vedem ca principalele declansatoare ale proactivitatii sunt, dincolo de salariu, echipa, pasiunea pentru profesie, relatia cu managerul direct, faptul ca angajatii primesc frecvent feedback pozitiv sau certitudinea ca, daca vor performa, vor fi promovati. Dincolo de toate aceste motive, jumatate dintre cei chestionati cred ca ideal ar fi ca orice angajat sa faca doar munca pentru care este platit, asa cum apare in fisa postului. Nici mai mult, nici mai putin. 35,4% nu sunt de acord cu aceasta afirmatie, iar 16% ofera urmatoarele nuante: doar cei aflati la inceput de cariera, cei cu functie de management sau cei care au in vedere o promovare ar trebui sa depaseasca limitele din fisa postului", a adaugat Raluca Dumitra.

A aparut cea mai valoroasa lucrare despre motivarea angajatilor din ultimii 20 de ani!

GHIDUL Motivarea angajatilor - Contine ponturi, trucuri si tehnici de motivare de ultima ora, aplicate cu succes de marile companii internationale, detalii aici >>>

de Ionut Petre


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Peste 45% dintre salariatii romani incearca sa-si schimbe jobul. Fenomenul burnout, tot mai des intalnit":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Articole similare

Ce este fenomenul job burnout
Mai multe articole despre fenomenul burnout
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".