Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Cercetarea disciplinara si salariat in concediu medical. Consecinte si decizia de concediere

05 /Iul2021
Cercetarea disciplinara si salariat in concediu medical. Consecinte si decizia de concediere
Tags: cercetarea disciplinaraconcediu medicalraport cercetare disciplinaraincapacitate temporara de munca

Un salariat cercetat disciplinar intra in concediu medical pana la emiterea decizie de concediere. Salariatul a prezentat concediul medical, care va inceta la data de 16.07.2021. Societatea poate emite decizia de sanctionare pana la data de 18.07.2021, altfel decade din termenul de 30 zile. Avand in vedere ca raportul de munca al salariatului este suspendat, poate emite societatea decizie de incetare, cu data de 30.06.2021, dar care sa-si produca efecte de la data de 17.07.2021, cand este prima zi lucratoare a salariatului? Ce se intampla daca salariatul prezinta certificat de concediu medical dupa data de 16.07.2021? In acest caz raportul sau de munca va fi in continuare suspendat, iar societatea nu mai poate emite decizia de sanctionare?

 

Raspunsul specialistului:

In conformitate cu prevederile art. 60 alin. (1) litera a) din Codul muncii, concedierea salariatilor nu poate fi dispusa pe durata incapacitatii temporare de munca, stabilita prin certificat medical, conform legii, iar conform prevederilor art. 78 din Codul muncii, concedierea dispusa cu nerespectarea procedurii prevazute de lege este lovita de nulitate absoluta.

Astfel, angajatorul nu poate emite decizia de concediere in perioada in care salariatul se afla in incapacitate temporara de munca pentru ca ar insemna ca dispune concedierea chiar daca mentioneaza ca efectele acesteia se produc la o data ulterioara.

Art. 252 alin. (1) din Codul muncii prevede ca angajatorul dispune aplicarea sanctiunii disciplinare printr-o decizie emisa in forma scrisa, in termen de 30 de zile calendaristice de la data luarii la cunostinta despre savarsirea abaterii disciplinare, dar nu mai tarziu de 6 luni de la data savarsirii faptei.

Termenul de 30 de zile incepe sa curga de la data inregistrarii raportului final al cercetarii disciplinare prealabile la registratura unitatii.

Conform art. 50 lit. b) din Codul muncii,  contractul individual de munca se suspenda de drept in perioada concediului pentru incapacitate temporala de munca.

La art. 49 alin. (6) din  Codul muncii se prevede ca in cazul suspendarii contractului individual de munca se suspenda toate termenele care au legatura cu incheierea, modificarea, executarea sau incetarea contractului individual de munca, cu exceptia situatiilor in care contractul individual de munca inceteaza de drept.

Astfel, termenul de 30 de zile nu curge in perioada in care salariatul se afla in incapacitate temporara de munca intrucat contractul individual de munca este suspendat.

Spre exemplu, daca raportul final al cercetarii disciplinare prealabile a fost inregistrat la registratura unitatii la data de 18 iunie 2021 si salariatul beneficiaza de concediu medical incepand cu data de 01 iulie 2021, din termenul de 30 de zile s-au scurs 12 zile pana la data la care salariatul a intrat in concediu medical.

In perioada concediului medical, termenul de 30 de zile nu curge, el urmeaza sa isi reia cursul din ziua urmatoare ultimei zile de incapacitate temporara de munca.

 Prin urmare,  angajatorul va avea la dispozitie un termen de 18 zile socotit din ziua urmatoare ultimei zile de incapacitate temporara de munca pentru a emite si comunica decizia de concediere.

Raspuns oferit de Rodica Mantescu, Specialist in legislatia muncii, pentru PortalCodulMuncii.ro >>

 


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Cercetarea disciplinara si salariat in concediu medical. Consecinte si decizia de concediere":
Rating:

Nota: 4.5 din 5 din 12 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".