Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Cercetarea disciplinara - cine poate semna decizia de sanctionare a salariatului, potrivit legii?

20 /Sep2023
Cercetarea disciplinara - cine poate semna decizia de sanctionare a salariatului, potrivit legii?
Tags: cercetarea disciplinaraconcedierea perfect legalasanctiune disciplinara

"Va rog sa ma ajutati cu urmatoarele nelamuriri cu privire la procesul cercetarii disciplinare. Prima intrebare este: procesul verbal trebuie sa contina propunerea comisiei catre conducerea companiei privind sanctionarea angajatului cercetat? Cea de-a doua face referire la persoana care va semna decizia de sanctionare.

In cazul in care administratorul societatii nu este in localitate pentru a semna, iar directorul general se afla in comisia de cercetare, cine ar putea semna acest document? Poate semna directorul general, chiar daca este si membru al comisiei de cercetare?"

Raspunsul specialistului: 

Raspunderea disciplinara a salariatilor este reglementata prin Legea 53/2003 Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, care, la art. 247 – 252, Codul muncii are o serie de prevederi, obligatoriu de aplicat in ceea ce priveste raspunderea disciplinara a salariatilor.

Cele mai sensibile 92 de probleme care apar in cazul unei concedieri!

Orice manager HR trebuie sa le cunoasca si sa stie cum sa le rezolve! Atentie, o simpla eroare de procedura anuleaza masura concedierii, detalii AICI >>>

Referitor la continutul procesului verbal, Codul muncii nu contine prevederi specifice, dar putem sa ne orientam pe baza prevederilor art. 250. In opinia noastra, procesul verbal poate contine o propunere de sanctiune asa cum poate contine si o propunere de nesanctionare daca, in urma cercetarii, se constata cu nu ar fi fost intrunite elementele raspunderii disciplinare.

O asemenea propunere il poate ajuta pe reprezentantul legal sa ia decizia de sanctionare, dar acesta nu este obligat sa aplice sanctiunea propusa de comisia de cercetare disciplinara. Angajatorul (prin decizia scrisa a reprezentantul legal) este cel care stabileste sanctiunea disciplinara, nu comisia de cercetare.



Referitor la cea de-a doua intrebare, in opinia noastra, directorul general care a facut parte din comisia de disciplina nu ar trebui sa semneze decizia de sanctionare, existand un risc de conflict de interese.

Codul muncii prevede un termen destul de mare pentru emiterea deciziei de sanctionare, respectiv in termen de 30 de zile calendaristice de la data luarii la cunostinta despre savarsirea abaterii disciplinare, dar nu mai tarziu de 6 luni de la data savarsirii faptei - art. 252 alin. (1).

In intrebare nu este mentionat nici motivul nici perioada de absenta a administratorului, dar alte variante ar fi:

- decizia poate fi semnata de administrator cand revine in localitate, daca perioada de absenta a acestuia nu depaseste termenul de 30 de zile stabilit de Codul muncii;
- realizarea unei corespondente intre societate si administrator, prin care acestuia ii este transmisa decizia, iar dupa semnare, administratorul o transmite prin posta/curier inapoi la societate, daca administratorul nu se afla intr-o situatie de imposibilitate a exercitarii atributiilor de administrare si de reprezentant legal al societatii;

- imputernicirea, de catre administrator, a unei alte persoane care sa semneze decizia.

Un raspuns oferit in aprilie 2023, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.

de Cristina Savu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Cercetarea disciplinara - cine poate semna decizia de sanctionare a salariatului, potrivit legii?":
Rating:

Nota: 3.57 din 5 din 7 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".