Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Formarea profesionala a salariatilor. Avantaje in natura oferite de angajator, in aceasta perioada

31 /Ian2022
Formarea profesionala a salariatilor. Avantaje in natura oferite de angajator, in aceasta perioada
Tags: formare profesionalaavantaje in naturabonuri de masa

Incepem prin a va reaminti ca art. 197 din Codul muncii enunta ca, in cazul in care participarea la cursurile sau stagiile de formare profesionala este initiata de angajator, toate cheltuielile ocazionate de aceasta participare sunt suportate de catre acesta.

Pe perioada participarii la cursurile sau stagiile de formare profesionala conform alin. (1), salariatul va beneficia, pe toata durata formarii profesionale, de toate drepturile salariale detinute.

Pe perioada participarii la cursurile sau stagiile de formare profesionala conform alin. (1), salariatul beneficiaza de vechime la acel loc de munca, aceasta perioada fiind considerata stagiu de cotizare in sistemul asigurarilor sociale de stat.

"Va rog sa-mi spuneti daca este corect ca angajatorul sa acorde tichete de masa salariatilor, pe perioada formarii profesionale initiata de catre angajator. In plus, va rog sa-mi spuneti daca poate acorda, in acelasi timp si tichete de masa si masa separata salariatilor, pe perioada formarii profesionale initiata de catre angajator. Care este tratamentul fiscal al acestora?"

Raspunsul specialistilor: 

In baza prevederilor legale enuntate mai sus, apreciem ca salariatii beneficiaza de tichet de masa in zilele in care participa la formare profesionala initiata de angajator.

In primul rand, salariatii beneficiaza de toate drepturile salariale detinute, iar in al doilea rand, zilele de formare profesionala se considera zile lucrate intrucat contractul individual de munca nu se suspenda daca formarea profesionala este initiata de angajator.

Tichetele cadou sunt impozitate cu impozit pe venit, dar nu sunt taxate cu contributii sociale.

In ceea ce priveste masa oferita salariatilor, conform art. 76 alin. (3) din Codul fiscal:

(3) Avantajele, in bani sau in natura, primite in legatura cu o activitate mentionata la alin. (1) si (2), precum si cele primite de la terti ca urmare a unei relatii contractuale intre parti, cu exceptia celor prevazute la alin. (4), includ, insa nu sunt limitate la:

b) cazare, hrana, imbracaminte, personal pentru munci casnice, precum si alte bunuri sau servicii oferite gratuit ori la un pret mai mic decat pretul pietei;

Astfel, masa suportata de angajator reprezinta avantaj in natura.

Un raspuns valabil la data de 30.01.2022, oferit de expertii de la PortalCodulMuncii >>>

 

de Cristina Savu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Formarea profesionala a salariatilor. Avantaje in natura oferite de angajator, in aceasta perioada":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariuNoutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".