Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Munca la domiciu posibila impiedica acordarea de zile libere in temeiul Legii 19/2020

20 /Apr2020
Tags: munca la domiciliuzile liberetelemuncalegea 19/2020

O angajata decide sa ramana acasa pentru a ingriji copii sub 12 ani. Primeste de la serviciu un act unilateral si laptopul de serviciu pentru a lucra de la domiciliu. Se poate impune unilateral de catre angajator acest lucru tinand cont de conditiile date?

Raspunsul specialistului:Da. Conform art. 1 alin. (1) din Legea 19/2020, se acorda zile libere uuia dintre parinti pentru supravegherea copiilor, in situatia suspendarii cursurilor sau inchiderii temporare a unitatilor de invatamant unde acestia sunt inscrisi, ca urmare a conditiilor meteorologice nefavorabile sau a altor situatii extreme decretate astfel de catre autoritatile competente cu atributii in domeniu.

La alin. (2) al aceluiasi articol se arata ca aceste prevederi se aplica parintilor care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
a) au copii cu varsta de pana la 12 ani, inscrisi in cadrul unei unitati de invatamant sau au copii cu dizabilitati cu varsta de pana la 18 ani, inscrisi in cadrul unei unitati de invatamant;
b) locul de munca ocupat nu permite munca la domiciliu sau telemunca.

Ori daca locul de munca ocupat permite munca la domiciliu sau telemunca, angajata din speta nu va mai beneficia de zile libere, ci va trebui sa lucreze la domiciliu, din decizia unilaterala a angajatorului, conform art. 33 din Decretul nr. 195/2020.

Raspuns oferit de Adina Popescu, consilier juridic, pentru PortalCodulMuncii.ro
 


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Munca la domiciu posibila impiedica acordarea de zile libere in temeiul Legii 19/2020":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariuNoutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".