Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Munca la distanta si telemunca raman in trend - companiile iau in calcul bunastarea salariatilor

29 /Mar2022 Exclusiv
Munca la distanta si telemunca raman in trend - companiile iau in calcul bunastarea salariatilor
Tags: munca la distantatelemuncamunca de oriunde

Pandemia pare sa fie aproape de final, asa ca angajatii incep sa se reintoarca la birouri...Doar ca, se ridica urmatoarea intrebare: se intorc pentru un program de lucru clasic, de 5 zile pe saptamana? Sau vor putea lucra in continuare si de la distanta, de acasa?

Ei bine, se pare ca angajatorii au remarcat faptul ca o buna parte a salariatilor au fost incantati de acest trend, iar lucratul de la distanta i-a ajutat sa aiba mai mult timp liber.

Tocmai de aceea nu ma putin de 89% dintre companii fie au implementat o strategie de lucru la distanta, fie au luat in considerare una. Iar surprizele placute nu se opresc aici, in contextul in care si companiile din sectoare care ar putea sa nu fie considerate potrivite pentru lucrul la distanta, cum ar fi productia, dezvolta in continuare politici de lucru la distanta cel putin pentru unii dintre angajatii lor si, de asemenea, iau in considerare noi inovatii tehnologice cum ar fi realizarea mentenantei masinilor de la distanta cu ajutorul aparatelor de realitate virtuala, observa Agerpres.

Conform unui sondaj realizat de KPMG, la care au participat peste 530 de companii din 46 de state, s-a putut observa ca majoritatea companiilor participante la studiu integreaza lucrul la distanta in planificarea lor pe termen lung, deoarece inteleg ca acest lucru este esential pentru experienta angajatilor si ofera, de asemenea, numeroase beneficii business-ului in ceea ce priveste flexibilitatea. 

De asemenea, a fost introdus si conceptul de "munca de oriunde", care include ideea de lucru la distanta transfrontalier. Nu este un secret ca, in timpul pandemiei, din cauza restrictiilor in ceea ce privea calatoriile, multi angajati au petrecut perioade mai lungi lucrand de la distanta, in afara tarii locului de munca, pentru a-si putea vizita membrii familiei sau prietenii. 

Conform studiului mentionat, se pare ca acest trend va fi o posibilitate atractiva pentru multi angajati, avand in vedere ca acestia ar putea sa imbine timpul de vacanta cu munca la distanta intr-o alta tara, de exemplu.

Detasarea virtuala a unui angajat pentru proiectele care au loc in alta tara poate reduce costurile si poate fi mai atractiva decat o detasare fizica pentru un angajat care are angajamente familiale. In plus, angajarea transfrontaliera poate extinde potentialul de talente de care un angajator poate beneficia.

"Cu toate acestea, nu ar trebui luate in considerare doar aspectele fiscale personale si securitatea sociala. In unele situatii, un angajat, care isi petrece timpul lucrand in alta tara poate crea un sediu permanent pentru angajator, care ar putea genera obligatii privind impozitul pe profit si cerinte de conformitate pentru companie. Tendintele globale in ceea ce priveste munca la distanta sunt extrem de relevante si pentru Romania. Vedem din ce in ce mai multe companii locale in Romania care cauta posibilitatea de a le oferi angajatilor beneficiile muncii de oriunde", a declarat Madalina Racovitan, Tax Partner, Head of People Services, KPMG in Romania.

 

de Cristina Savu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Munca la distanta si telemunca raman in trend - companiile iau in calcul bunastarea salariatilor":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi


Comentarii 1 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu


Andrei 2022-03-29 18:00:54

intrebarea este: permite legislatia munca hibrid?. mi s-a transmis ca daca intr-o zi doresc sa lucrez de acasa in situatia in care tot jobul meu este pe laptop si telefon) trebuie sa anunt la HR sa inregistreze in REVISAL cu o zi inainte.

Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".