Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

CONTRIBUTIA LA SISTEMUL ASIGURARILOR SOCIALE DE SANATATE

13 /Oct2016
CONTRIBUTIA LA SISTEMUL ASIGURARILOR SOCIALE DE SANATATE
Tags: asigurari sociale de sanatatecontributiisalarizare

Contributia lunara a persoanei asigurate se stabileste sub forma unei cote de 5,5%, care se aplica asupra veniturilor impozabile realizate de persoane care desfasoara activitati independente care se supun impozitului pe venit.

Contributia la sistemul asigurarilor sociale de sanatate se calculeaza asupra tuturor veniturilor in cazul persoanelor care realizeaza venituri din activitati independente si venituri din:
a.    venituri din salarii sau asimilate salariilor care se supun impozitului pe venit;

b.    venituri impozabile realizate de persoane care desfasoara activitati independente care se supun impozitului pe venit;
c.    venituri din agricultura supuse impozitului pe venit si veniturilor din silvicultura, pentru persoanele fizice care nu au calitatea de angajator si nu se incadreaza la lit. b);
d.    indemnizatiile de somaj;
e.    venituri din pensiile care depasesc limita supusa impozitului pe venit;
f.     venituri care sunt neimpozabile;
g.    veniturile din pensii pana la limita supusa impozitului pe venit.


 Concluzie 
Membrii intreprinderii individuale si intreprinderii familiale precum si persoana fizica autorizata datoreaza contributia la sistemul asigurarilor sociale de sanatate, chiar daca, in acelasi timp, se afla intr-una din situatiile mai sus prevazute la lit. a) – g).


Contributia se vireaza trimestrial si se aplica asupra:

a) venitului net determinat ca diferenta intre venitul brut si cheltuielile deductibile aferente realizarii venitului, conform prevederilor Codului fiscal, realizate de persoanele care desfasoara activitati independente ale caror venituri sunt determinate pe baza contabilitatii in partida simpla;
b) venitului net determinat ca diferenta intre venitul brut si cheltuielile deductibile aferente realizarii venitului, determinate pe baza normelor de venit stabilite de Ministerul Economiei si Finantelor prin nomenclatorul activitatilor pentru care venitul se stabileste pe baza de norme de venit, in cazul persoanelor ale caror venituri sunt determinate pe baza de norme de venit.
 
In cazul persoanelor fizice autorizate ale caror venituri sunt determinate pe baza de norma de venit si care beneficiaza de o reducere a normelor de venit, cota stabilita de lege se va aplica la veniturile care se supun impozitului pe venit rezultate din norma redusa, determinata potrivit reglementarilor in vigoare pentru impunerea veniturilor respective.

Pentru veniturile realizate din activitati independente, contributia se plateste de persoana care le realizeaza.
Persoana fizica autorizata vireaza trimestrial contributia calculata la venitul estimat, pana la data de 15 a ultimei luni din fiecare trimestru.
 Diferentele ramase de achitat, calculate in raport cu decizia de impunere anuala, se platesc in termen de cel mult 60 de zile de la data comunicarii deciziei de impunere, perioada pentru care nu se calculeaza si nu se datoreaza majorari de intarziere.  
La expirarea termenului de 60 de zile, pentru sumele datorate si ramase neachitate se vor percepe majorari de intarziere conform procedurii instituite prin Codul de procedura fiscala.


Eliminati orice neclaritate!
Aflati acum, fara dubiu, ce contributii sociale aferente veniturilor impozabile trebuie sa platiti!

 CLICK AICI PENTRU DETALII! 
Autor:

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "CONTRIBUTIA LA SISTEMUL ASIGURARILOR SOCIALE DE SANATATE":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".