Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Avizul medicului expert si al medicului de familie dupa data de 30 iunie. Cum se procedeaza?

03 /Iul2020
Tags: avizul mediculuicertificate medicalemedicina munciiconcediu medical

Pana la data de 30.06.2020, certificatele de concediu medical care cuprind a 91-a zi sau depasesc 183 zile, se plateau fara avizul medicului expert al asigurailor sociale. Certficatele de concediu medical, acordate de medici, altii decat medicii de familie, se plateau si fara avizul medicului de familie. Ce se intampla dupa aceasta data ? Avem nevoie de avizul medicului expert, respectiv medicul de familie?

Raspunsul specialistului:

Conform art. 78^2 alin. (7) din Norma de aplicare a prevederilor OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, certificatele de concediu medical care cuprind a 91-a zi sau depasesc 183 de zile, precum si cele acordate pentru risc maternal se elibereaza pana la data de 30 iunie 2020 si se platesc fara avizul medicului expert al asigurarilor sociale, respectiv fara avizul medicului de medicina muncii.

Alin.(10) al aceluiasi articol stabileste ca certificatele de concediu medical, acordate de medici, altii decat medicii de familie, eliberate pana la data de 30 iunie 2020, se platesc fara avizul medicului de familie.

Astfel, certificatele medicale eliberate pana la data de 30 iunie 2020 nu necesita avizul medicului expert al asigurarilor sociale si se platesc fara acest aviz chiar daca depasesc 90 de zile.

De asemenea, certificatele medicale eliberate pana la data de 30 iunie 2020 se platesc fara avizul medicului de familie.


In cazul certificatelor medicale eliberate ulterior datei de 30 iunie 2020, nu s-a publicat in monitorul oficial un act normativ care sa prelungeasca prevederile conform carora nu este necesar avizul medicului de familie si al medicului expert al asigurarilor sociale.

Astfel, avizele sunt necesare daca nu se publica un act normativ prin care sa se prelungeasca perioada in care nu sunt necesare.

 
Raspuns oferit de Rodica Mantescu, Specialist in legislatia muncii, pentru PortalCodulMuncii.ro

 


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Avizul medicului expert si al medicului de familie dupa data de 30 iunie. Cum se procedeaza?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariuNoutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".