Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

5 functii esentiale ale managementului de Resurse Umane

10 /Mai2016
Tags: management hrangajarerecrutare

Obiectivul managementului de resurse umane este de a planifica, dezvolta si administra activitatile si programele destinate utilizarii cat mai eficiente a resurselor umane ale unei organizatii.

Managementul de Resurse Umane are 3 mari obiective si 5 functii principale, dupa cum urmeaza:

a) utilizarea eficienta a resurselor umane
b) asigurarea bunei cooperari intre toti membrii companiei
c) dezvoltarea profesionala maxima a fiecarui angajat

1. Planificare
2. Ocuparea posturilor
3. Dezvoltare profesionala


4. Retinerea si motivarea angajatilor
5. Administrarea personalului

Functia de planificare presupune colectarea si analizarea datelor necesare pentru a realiza o prognoza in ceea ce priveste resursele umane ale unei companii.

Functia de baza a managementului HR este dezvoltarea strategiei de planificare a resurselor umane (numarul de angajati, tipul de angajati) necesare indeplinirii obiectivelor companiei.

Functia de ocupare a posturilor presupune trei etape: analiza postului, recrutarea si selectarea candidatilor. Pe baza analizei postului vor fi intocmite descrierea job-ului si fisa postului. Strategia de recrutare precede selectarea efectiva a candidatilor potriviti pentru o anumita functie.

In etapa de recrutare, sunt atrasi candidatii calificati pentru un anumit post. In etapa de selectare, cei mai potriviti candidati sunt selectati dintre cei initiali, in vederea angajarii.

Functia de dezvoltare profesionala incepe cu procedura de orientare a noului angajat si continua cu activitatile de training. Orientarea presupune informarea noului angajat cu privire la cultura organizationala, regulamentul intern, programul de lucru si beneficiile sale.

Programele de dezvoltare, schimb de experienta si training-urile interne sunt esentiale atat pentru angajati, cat si pentru binele general al companiei.

Functia de retinere a angajatilor incepe cu evaluarea performantelor si continua cu actiunile de motivare si compensatie. Managerul de Resurse Umane are responsabilitatea de a stabili si de a aplica sistemul de evaluare a performantei.

Pe baza acestuia poate fi conturat, ulterior, si planul de cariera al unui angajat. Cei mai valorosi profesionisti trebuie fidelizati prin actiuni specifice de motivare si compensatie.

Managementul de HR are, de asemenea, o functie pur administrativa.

Functia administrativa presupune intocmirea si pastrarea in buna ordine a tuturor documentelor de resurse umane. Aceasta functie de baza include inregistrarea, pastrarea si transmiterea tutror informatiilor prevazute de lege, in legatura cu salariatii companiei.

De la contractele de munca pana la adeverinte medicale, formulare de inregistrare si orice schimbare inregistrata pe parcursul activitatii profesionale, aceste date sunt esentiale, obligatorii din punct de vedere legal. Responsabilitatea pentru acestea revine in intregime managementului HR.

Autor:

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "5 functii esentiale ale managementului de Resurse Umane":
Rating:

Nota: 4.16 din 5 din 35 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".