Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Stagiul de cotizare asimilat. Care e baza de calcul a indemnizatiei?

30 /Mar2021
Stagiul de cotizare asimilat. Care e baza de calcul a indemnizatiei?
Tags: stagiu de cotizarebaza de calculconcediu medicaloug 158/2005

“O persoana are stagiu de cotizare (a fost angajata) pentru CM din Octombrie 2019 pana in Aprilie 2020 si din 1 iulie 2020 pana la 1 octombrie 2020. Din 15 septembrie 2020 pana in 15 martie 2021 a fost permanent in concediu medical (boala obisnuita, fractura). Perioada in care a fost in concediu medical se considera perioada in care a cotizat/stagiu? Tinand cont de perioada in care a lucrat si cea in care a fost in concediu medical (in ultimele 12 luni), in luna martie 2021 persoana se poate considera asigurata (cu 6 luni de stagiu in ultimele 12 luni)?”

Raspunsul specialistului:

Conform art. 8 din OUG 158/2005:

Art. 8. - (1) Stagiul de cotizare in sistemul de asigurari sociale de sanatate, prevazut la art. 7, se constituie din insumarea perioadelor:

a) pentru care s-a achitat contributia asiguratorie pentru munca;
b) pentru care s-a achitat contributia pentru concedii şi indemnizatii de catre angajator sau, dupa caz, de catre asigurat, respectiv de catre fondul de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale sau bugetul asigurarilor pentru somaj;


c) pentru care s-a achitat contributia prevazuta la art. 3 alin. (3);
d) pentru care persoanele sunt asigurate fara plata contributiei potrivit art. 3 alin. (2).

(2) Se asimileaza stagiului de cotizare in sistemul de asigurari sociale de sanatate perioadele in care:

a) asiguratul beneficiaza de concediile si indemnizatiile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta;
b) a beneficiat de pensie de invaliditate;

c) a urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora cu examen de licenta sau de diploma organizat in prima sesiune. Dovada absolvirii cursurilor de zi ale invatamantului universitar se face cu diplomele eliberate de institutiile autorizate, in conditiile legii. Dovada duratei normale a studiilor respective se face cu diploma de absolvire, foaia matricola sau cu adeverinta eliberata de institutia de invatamant superior;

d) a beneficiat de indemnizatie lunara pe perioada concediului de acomodare, potrivit Legii nr. 273/2004 privind procedura adoptiei, republicata, de indemnizatie pentru cresterea copilului potrivit Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, aprobata cu modificari prin Legea nr. 132/2011, cu modificarile si completarile ulterioare.

d1) persoanele asigurate au realizat, in temeiul legislatiei interne a unui stat membru al Uniunii Europene, al Spatiului Economic European sau a Confederatiei Elvetiene pentru care sunt incidente prevederile legislatiei europene aplicabile in domeniul securitatii sociale, stagii de asigurare atestate prin intermediul formularului european privind totalizarea perioadelor de asigurare, eliberat de institutia competenta la care acestea au fost asigurate anterior;

Asfel, conform art. 8 alin. (2) lit. a) din OUG 158/2005 persoana care in perioada 15 septembrie 2020 - 15 martie 2021 a fost permanent in concediu medical (boala obisnuita, fractura) are stagiu de cotizare asimilat.

Conform art. 10 alin. (4) lit. a) din OUG 158/2005, in situatia in care la stabilirea celor 6 luni din care se constituie baza de calcul al indemnizatiilor se utilizeaza perioadele asimilate stagiului de cotizare prevazute la art. 8 alin. (2), veniturile care se iau in considerare sunt indemnizatiile de asigurari sociale de care au beneficiat asiguratii, prevazute la art. 8 alin. (2) lit. a).

Raspuns oferit de Alexandra Nedelcu, Expert Legislatia muncii, pentru PortalCodulMuncii.ro 
 


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Stagiul de cotizare asimilat. Care e baza de calcul a indemnizatiei?":
Rating:

Nota: 4.42 din 5 din 6 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".